Poslanci še niso glasovali o novem načinu vodenja delovnega časa

Slovenija 22. Mar 202307:25 > 13:32 0 komentarjev
služba
Profimedia

Poslanci so opravili drugo obravnavo predloga novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki uvaja obvezne elektronske evidence za kršitelje, tretje branje pa prestavil na naslednjo sejo. V koaliciji menijo, da bo novela zaščitila delavce in inšpektoratu omogočila boljši nadzor, v opoziciji pa, da prinaša le dodatno birokratizacijo.

Drugo obravnavo predloga novele zakona je v DZ začel državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan. Kot je izpostavil, predlagana novela naslavlja težave, zaznane pri izvajanju zakona v praksi, in dolgoletne pobude Inšpektorata RS za delo. Sprva so po njegovih besedah upali na uvedbo elektronskih evidenc za vse, a so zaradi nasprotovanja predstavnikov gospodarstva na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) sprejeli kompromis, da bodo morali elektronske evidence nujno zagotoviti le kršitelji.

V luči pogostih nesporazumov je opozoril, da mora delodajalec že danes voditi evidenco o delovnem času, v katero se za posameznega delavca dnevno vpisuje podatke o številu opravljenih ur. Po novem pa se bo moralo beležiti čas prihoda in odhoda delavca, obseg izrabe odmora med delovnim časom, opravljene ure v posebnih pogojih in v neenakomerno razporejenem delovnem času ipd.

Prav tako sta med novimi ukrepi obveznost delodajalca, da delavca pisno obvesti o podatkih iz evidence o izrabi delovnega časa za pretekli mesec in pravica delavca, da od delodajalca enkrat tedensko zahteva, da ga pisno seznani s podatki iz evidence o izrabi delovnega časa. Nova je še opredelitev delavca – to je vsakdo, ki na pravni podlagi opravlja delo pri delodajalcu, če ga opravlja osebno in je vključen v delovni proces delodajalca ali pretežno uporablja sredstva za opravljanje dela, ki so del delovnega procesa uporabnika.

Milan Jakopovič (Levica) je v predstavitvi poslanskih stališč spomnil, da določeni delodajalci zaposlenim ne priznavajo časa za preoblačenje, pospravljanje po zaključku dela, polnjenje polic, vožnjo od enega do drugega gradbišča ipd. “Zaposleni dejansko delajo bistveno več ur, kot je na koncu prikazano na plačilni listi in plačano,” je dejal in dodal, da inšpektorat zdaj nima ustrezne podlage za ugotovitev dejanskega števila opravljenih ur ali kaznovanje delodajalcev. Novela je v tej luči pomemben korak naprej, verjame.

S predlagano novelo so zadovoljni tudi v Svobodi. Ključnega pomena je, da se delavcu omogoči dostop do evidence, saj gre za dokazilo, na katero se lahko sklicuje, če za opravljene delovne ure ne prejema ustreznega plačila ali mu ni zagotovljena pravica do odmora in počitka, je pojasnila Sara Žibrat. Spoštovanje določb o delovnem času je pomembno tudi z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, je dodala.

V SDS in NSi kritični

V SDS pa so bili kritični do mnogih nedorečenosti. Eva Irgl je v tej luči izpostavila spremenjeno definicijo delavca, ki da je preveč splošna in bo med delodajalce “po nepotrebnem vnašala negotovost glede vprašanja, kdaj voditi evidence po posebnih zakonih in kdaj po zakonu, ki je danes pred nami, oz. kakšno je pravzaprav razmerje med temi predpisi”. Aleksander Reberšek (NSi) je menil, da se s predlagano novelo zaradi posameznih kršiteljev dodatne administrativne obveznosti nalaga vsem delodajalcem.

“Predlog zakona utrjuje miselnost, da je pomembno zgolj to, koliko ur je zaposleni delal, ne pa, ali je opravil svoje delo. Ob razvoju vse bolj ustvarjalnih poklicev, kjer je delovnik vse manj določen in stalen, gre za preživet koncept, od katerega bi se morali oddaljevati, zlasti, če želimo, da slovenska podjetja začnejo ustvarjati višjo dodano vrednost na zaposlenega,” je podčrtal.

V SD pa predlog novele podpirajo, “ker prinaša primerne ukrepe za krepitev delavskih pravic in večjo socialno zaščito delavk in delavcev”, je povedal Soniboj Knežak. Ker so določeni poklici povezani z zahtevnejšim intelektualnim ali kreativnim delom, pri čemer je to delo pogosto zelo individualno, pa se zavzemajo, da se ta problem ponovno odpre v okviru ESS in pripravi sistemske rešitve.

V razpravi, ki je sledila, so predstavniki opozicije kritično nastopili tudi proti dopolnilu, sprejetem na odboru DZ za delo v začetku meseca, ki je kot izjemo pri evidentiranju delovnega časa uvedlo visokošolske učitelje in raziskovalce. To ni pravično do ostalih zaposlenih, je danes znova poudarila Anja Bah Žibert (SDS). Miha Kordiš (Levica) se je strinjal, da morajo biti delavci v enakem položaju in napovedal novo dopolnilo koalicije za odpravo te izjeme.

Dopolnilo bo na glasovanju v tretji obravnavi predloga novele, napovedani za naslednjo sejo DZ. V današnji drugi obravnavi pa so bila zavrnjena vsa predlagana dopolnila opozicije, brez razprave pa sprejeto eno dopolnilo koalicije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!