Bo Ljubljanski maraton zaradi volitev prestavljen? DVK poziva k sestanku

Slovenija 31. Avg 202215:27 1 komentar
Ljubljanski maraton
Foto:Žiga Živulović jr./Bobo

Na dan prvega kroga predsedniških volitev, 23. oktobra, bo potekal tudi Ljubljanski maraton. Državna volilna komisija je zato organizatorje maratona opozorila, da morajo volilci v času glasovanja imeti zagotovljen neoviran dostop do volišč. Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob je organizatorje prireditve pozval k sklicu sestanka.

Predsednik Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob je v dopisu organizatorjem Ljubljanskega maratona ponovil včerajšnje stališče DVK, da morajo imeti volilci v času glasovanja, torej med 7. in 19. uro, zagotovljen neoviran dostop do volišč, kar bi bilo zaradi zapor cest v času maratona močno oteženo, nekaterim pa celo onemogočeno.

“Državna volilna komisija z vidika zagotavljanja uresničevanja volilne pravice organizatorje maratona zato poziva k zagotovitvi nemotenega dostopa do volišč v času glasovanja. Če organizator ocenjuje, da to ni mogoče, predlagamo razmislek o možnosti prestavitve maratona,” je zapisal Golob in dodal, da je DVK po Ustavi dolžna poskrbeti za zakonito in pošteno izvedbo volitev ter zagotoviti neoviran dostop do volišč vsem volilcem.

Ob tem je organizatorje še pozval, da čim prej skličejo sestanek, na katerega bi poleg DVK povabili predstavnike Mestne občine Ljubljana in ljubljanske upravne enote, da “skupaj najdemo najbolj optimalno rešitev”.

Datum največjega maratona na slovenskih tleh je sicer določen že od konca lanske izvedbe. Vprašanja o možnosti prestavitve termina Ljubljanskega maratona smo naslovili tako na izvajalca prireditve Timing Ljubljana kot tudi na ljubljansko občino, ki je glavni prireditelj dogodka.

V skupni izjavi za javnost so zapisali, da so DVK o sovpadanju datuma obeh dogodkov pisno obvestili 26. avgusta in ji sporočili, da so pripravljeni na sodelovanju pri iskanju najboljše rešitve za zagotovitev nemotenega dostopa do volišč za vse volilne upravičence na območju, kjer bo potekala trasa maratona. Ob tem še organizatorji maratona pravijo, da jih je presenetil poziv DVK, o katerem so bili obveščeni iz medijev.

“O spremembi termina maratona ne razmišljamo, saj je bil datum letošnje prireditve določen že oktobra lani, prijave smo začeli zbirati 21. marca letos, datum predsedniških volitev pa je bil določen 19. julija. S prvimi aktivnostmi za zagotovitev nemotenega dostopa do volišč smo začeli takoj po razglasitvi datuma volitev, med drugim smo že začeli povečevati število varnostnikov in prostovoljcev ob progi, ki bodo pomagali volilcem prečkati tiste dele proge, ki vodijo do volišč,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so poudarili, da bo maraton potekal od 8.30 do 15. ure, posamezni odseki cest bodo zaprti le kratek čas, ko bodo na njih večje skupine tekačev, sicer pa bo prehod neoviran. Dodali so še, da bodo z DVK s skupnimi močmi našli najboljšo rešitev glede izvedbe obeh dogodkov.

DVK je o nastalem problemu obvestila tudi predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je 20. julija podpisala odloke o razpisu lokalnih in predsedniških volitev ter volitev državni svet. Volitve županov in občinskih svetnikov bodo potekale 20. novembra, predsedniške pa 23. oktobra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje