Bo minister Hojs omejil neprijavljene proteste?

Slovenija 02. Okt 202119:34 > 19:41 7 komentarjev
Aleš Hojs
Denis Sadiković/N1

V središču Ljubljane sta se danes srečali dve skupini. Udeleženci Pohoda za življenje so morali zaradi srečanja z drugo skupino, ki podpira pravico do splava, spremeniti načrtovano pot po mestu. Notranji minister Aleš Hojs je zaradi tega izrazil nezadovoljstvo in napovedal, da je čas, da vlada omeji neprijavljene proteste.

V središču Ljubljane sta dopoldne potekala dva shoda. Na Pohodu za življenje so udeleženci opozarjali na pravice nerojenih otrok, manjša skupina protestnikov pa je medtem na drugi strani opozarjala na to, da imajo ženske pravico svobodno odločati o lastnem telesu.

Skupini sta se srečali pred mestno hišo. Udeležencem Pohoda za življenje, ki so bili namenjeni na Prešernov trg, je policija sporočila, da imajo premalo osebja, da bi jim lahko varno zagotovili pot do trga.

Zaradi tega se je na družbenem omrežju Twitter odzval minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot je tvitnil, Pohoda za življenje ni bilo mogoče izvesti tako, kot je bil načrtovan. “Zaradi anarhistov in možnega nasilja neprijavljenega shoda, na katerega je pozivala stranka Levica in “antifašisti”, so spremenili pot,” je zapisal in dodal, da je čas za 9. člen zakon o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol).

Kaj pravi 9. člen zakona?

Deveti člen zakona določa, da lahko vlada ob “veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda” na predlog notranjega ministra naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih in prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja.

Tak ukrep lahko traja največ sedem dni, prenehati pa velja takoj, ko za to ni več razlogov. Odločitev oziroma odredba vlada je dokončna, nanjo pa se je mogoče pritožiti na upravno sodišče, ki o tem odloča prednostno.

9. člen

(omejitve ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda)

(1) Ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda lahko Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada) na predlog ministrice oziroma ministra, pristojnega za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: minister) naloži policiji, da z odredbo:

– omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih oziroma

– prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja.

(2) Ukrep iz prejšnjega odstavka sme trajati največ sedem dni. Z izvajanjem ukrepa se preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen.

(3) Odredba iz prvega odstavka tega člena je dokončna. Zoper odredbo je dopustno vložiti tožbo na Upravno sodišče Republike Slovenije, ki o njej odloča prednostno. Vrhovno sodišče Republike Slovenije o pritožbi zoper sodbo Upravnega sodišča Republike Slovenije odloča prednostno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje