Opozicija zaradi STA v sklic izredne seje DZ

Slovenija 30. Sep 202113:29 > 14:49 1 komentar
Egon Parteli/N1

Predstavniki opozicijskih poslanskih skupin SAB, LMŠ, SD in Levica so se odzvali na odstop direktorja STA Bojana Veselinoviča. Napovedali so sklic izredne seje DZ in pozvali k spoštovanju obstoječih zakonov in odločbe vrhovnega sodišča, ki določajo financiranje STA. Hkrati so spregovorili o sredinih protestih in stanju v družbi, za katerega je Dejan Židan iz SD dejal, "da smo prišli do roba ali čez".

Direktor STA Bojan Veselinovič je danes sporočil, da so bili pogovori z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021 neuspešni. Tako je nadzorni svet STA obvestil, da odstopa z mesta direktorja STA. Odzvali so se že v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in opozorili, da stanje v STA še nikoli ni bilo tako alarmantno.

“Zbrali smo se v veliki ogorčenosti in zaskrbljenosti, saj je prišlo do še enega dejanja, ki bo očitno dokončno uničilo STA,” je po odstopu Veselinovića dejala poslanka SAB Maša Kociper. “STA je vedno poročal kot agencija, brez vrednostnih sodb in usmerjanja javnosti. Komu je to šlo na živce, koga je to tako motilo? Zakaj je treba inštitucijo, ki ima še vedno 90 zaposlenih, potopiti?”

“Ne ostane nam prav nič drugega, da naredimo to, kar kot parlament v taki situaciji lahko naredi – skličemo izredno sejo. Kot DZ pozivamo in zahtevamo, da vlada takoj izpolni svojo zakonsko obveznost in plača STA. Naj končno začnejo spoštovati zakone, ki jih sprejema DZ, in spoštovati odločitev sodišč,” je še dodala.

“Že 274 dni se država sooča z odkritim napadom na svobodo medijev. To vlado omogoča večina poslank in poslancev v DZ. Naj spomnim na ustavno obtožbo, ki jo je opozicija dala spomladi. Tam smo predsedniku vlade med drugim očitali tudi napad na STA, pa je večina poslancev menila, da je vse v redu. Pa ni, ni vse v redu. Soočamo se s slabim letom poskusov podreditve STA, tudi s finančnim izčrpavanjem zaposlenih in njihovih družin. Zato je to ponoven poskus združene opozicije, da vladi naloži tisto, kar bi že po dveh zakonih morala storiti in kar ji je naložilo tudi vrhovno sodišče,” pa je dejal Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ.

“Mi v bistvu nimamo vlade. Mi imamo neko sekto in malikovalce te sekte, ki se požvižgajo na ustavo in zakone. Dobesedno cel svet trdi, če metaforično povem o STA – Zemlja je okrogla, središče vesolja ni Ivan Janez iz Žalne, niti ne Franc Trček iz Maribora. Ta vlada, koalicija in UKOM pa trdijo “Zemlja je ravna plošča”, Branko Grims bo verjetno to znal opredeliti, in Janez Janša je center vesolja. Temu ni tako, zato sklicujemo izredno sejo,” se je zahtevi pridružil Franc Trček iz SD.

“Noben v Sloveniji si ne želi, da bi neka klika nadzirala vsak aspekt njihovega življenja. Prve pri tem so informacije, zato napadi na STA. Zato se v Levici pridružujemo zahtevi po sklicu izredne seje in pa poziva k temu, da se spoštuje zakone in sodbe,” pa je dejal Matej Tašner Vatovec.

Židan o stanju v družbi: Prišli smo do roba ali čez

“Vidimo, da so ljudje obupani. Zavedamo se, da imajo protestniki vso legitimno pravico – v ustavi in demokratični ureditvi družbe – da protestirajo. Razumemo tudi ljudi, ki tega stanja ne morejo več prenašati. Vlada je najbolj neuspešna pri obvladovanju epidemije covida-19 v Evropi. Ko predlagamo brezplačno testiranje, je odgovor ne. Ko predlagamo preiskave o prekuženosti, je odgovor ne. /…/ In nenazadnje, delajo mimo priporočil slovenske stroke. Slovenska vlada je takrat mlade prisilila v cepljenje z AstraZeneco. Kaj naredi naša vlada ob opozorilih, da vektorska cepiva niso dobra za mlade ženske? Pospešeno cepijo s tem, ker začne pogoj PCT veljati takoj,” je o obvladovanju epidemije s strani vlade spregovoril Dejan Židan iz vrst Socialnih demokratov.

“Ljudje so upravičeno besni. Vladajoči naj razumejo, da smo prišli do roba ali pa šli še čez. Naj se zaprejo v svoje sobane, razmislijo, morda na pogovor povabijo tudi opozicijo, in začnejo naslednji teden delovati tako kot drugod po Evropi.”

“PCT pogoj za obisk zdravnika, PCT pogoj za javni prevoz in PCT pogoj za bencinski servis so neživljenjski. Kako brez PCT stopiš na javni prevoz, da bi opravil test za obisk zdravnika? Ne moreš. Predlagamo, da se pred vsemi zdravstvenimi inštitucijami omogoči brezplačno hitro testiranje. K zdravniku ne gre nihče na kavico, tja gredo zaradi zdravstvenega stanja,” je dejal Jernej Pavlič iz SAB.

“V stranki smo vedno in vedno bomo zagovarjali miroljubne in vsebinske proteste. Nikakor pa ne takšnih, ko so nekateri posamezniki napadali novinarje, napadali posameznike v avtomobilih na obvoznici. Novinarji so vseskozi obveščali o kršenju ukrepov s strani vlade, raznih koruptivnih nabavah … Želimo si, da vsi protesti ostanejo mirni, da ljudje na miren način izražajo svoja stališča,” je dodal.

“Ključ do rešitev so ljudje. Kaj pa ta vlada dela? Obtoži opozicijo, obtoži novinarje, medije, obtoži ljudi. To je ključen razlog za tedenske proteste v Sloveniji. In ni več časa, da to popravijo. Če jim je kaj do teh ljudi, naj odstopi. Ljudi namreč ne morejo zamenjati,” pa še dodal Golubović.

“Vse te proteste moramo razumeti. Ljudje so že leto in pol prepuščeni sami sebi. Vlada jim ni znala razložiti, kaj je prav in kako iz te godlje. Prišlo je do točke, ki je zelo blizu tiste, ki smo jo gledali okoli ameriških volitev z vdorom v Kapitol. To je neposreden rezultat izmišljevanja in žalitev s strani vlade, s predsednikom vlade na čelu,” pa je o dogajanju v državi in na ulici dejal Tašner Vatovec.

Vsi predstavniki opozicijskih poslanskih skupin so večkrat pozvali k volitvam, za katere menijo, da so “edina rešitev za stanje, v katerem smo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje