Mariborčani bodo več plačevali za vrtce in uporabo športnih objektov

Slovenija 25. Maj 202308:10 > 22:55 0 komentarjev
Maribor
Foto: Jaka Arbutina/BOBO

Mariborski mestni svetniki so podprli podražitev vstopnin v javne športne objekte in javnih vrtcev, niso pa soglašali s predlagano podražitvijo mestnih avtobusov. Ostale predlagane podražitve so preložili na naslednje srečanje, saj so sejo po več kot šestih urah prekinili.

Direktor javnega podjetja Šport Maribor Ranko Šmigoc je pojasnil, da je podražitev uporabe športnih objektov nujna zaradi zvišanja stroškov ogrevanja, elektrike, dela in vzdrževanja. Tako kot pri avtobusnem prometu so po njegovih besedah poskušali čim bolj prizanesti socialnim kategorijam, pa tudi sicer predlagani dvig cene v prvi vrsti le blaži pritisk na občinski proračun. “S to podražitvijo ne pokrijemo niti vseh višjih stroškov za elektriko,” je dejal in dodal, da kljub višanju cene ostajajo konkurenčni ostalim športnim objektom po Sloveniji.

Dnevna karta za odraslega za kopališči Pristan ali Mariborski otok se zvišuje za 1,5 evra, vstopnica za drsanje v Ledni dvorani za 70 centov.

Dejan Stanko iz Gibanja Svoboda je izpostavil visoko ceno sezonskih kart, okoli 40-odstotni dvig za Pristan se mu kljub vsem podražitvam previsok. Kritičen je bil tudi vodja svetniške skupine SDS Franc Kangler, ki meni, da je za Mariborčane to preveliko breme. “Govorimo samo o tem, kako vzeti občanom, da polnimo občinski proračun. A namen občine ni samo jemanje,” je dejal. Predlagano podražitev je v glasovanju podprlo 21 mestnih svetnikov, trije so bili proti.

Podražitev mestnih avtobusov zavrnili

Več pomislekov so imeli pri višanju cen javnega potniškega prometa. Cena vnaprej kupljene vožnje z mestnim avtobusom bi se po predlogu, ki je bil danes na mizi, zvišala z enega evra na 1,3 evra, s tem da se veljavnost karte podaljšuje s 60 na 75 minut.

Davorka Pregl iz Gibanja Svoboda je menila, da bi bilo treba namesto višanja cen voženj delati na višanju števila potnikov. V stranki so med drugim predlagali, da bi ostala enaka cena paketa desetih voženj v predprodaji, in ker to ni bilo upoštevano, so predlog podražitev mestnega avtobusa zavrnili. Podžupan Samo Peter Medved je pojasnil, da nizka cena vozovnice pomeni večje breme za občinski proračun. “Ne moremo vsega pokrivati iz občinskega proračuna. Še vedno bomo subvencionirali storitve, a moramo biti preudarni,” je dodal župan Saša Arsenovič.

Milan Mikl iz SDS je vztrajal, da je podražitev preveč. Spomnil je, da se je ob ustanovitvi holdinga javnih podjetij pred dvema letoma obljubljalo cenejše storitve, kar se zdaj očitno kaže kot lažno. Tatjana Frangež iz Levice pa je izpostavila, da se s predlaganim dvigom cene avtobusov v Mariboru izenačujejo s cenami v Ljubljani, kjer so linije daljše.

Župan je potem predlagal kompromis, s katerim bi bil nekoliko manjši dvig cene karte, ki se kupi pri vozniku, in paketa za deset voženj, a svetnikov ni prepričal. Predlagane podražitve so zavrnili z 19 glasovi proti in 15 za.

Dražji bodo vrtci

Potrdili pa so podražitev javnih vrtcev. Cene bodo v tem primeru višje za povprečno 38 odstotkov, a se bodo dejanski zneski na položnicah staršev zaradi višjih občinskih subvencij zvišali za 18 odstotkov.

“S tem kompromisom je cena za starše v Mariboru za 17 odstotkov nižja od povprečne cene v drugih mestnih občinah. Ker bomo to dodatno subvencionirali, da ne bi preveč obremenjevali staršev,” je povedal župan.

Kaj pa vzpenjača?

Mestni svet je danes potrdil tudi novo ceno storitve pomoči družini na domu, ki za uporabnike zaradi višjih občinskih subvencij ostaja enaka kot doslej. Glasovanje o odloku, s katerim bi Pohorsko vzpenjačo izvzeli iz gospodarske javne službe, pa so na Kanglerjev predlog umaknili z dnevnega reda.

Gondola na Pohorje
Milos Vujinovič/BOBO

Kljub zadržanosti nekaterih so tudi dokončno podprli načrte medobčinskega stanovanjskega sklada za gradnjo bloka s 60 stanovanji za mlade v Dvorakovi ulici. Svetniške skupine, ki so imele pomisleke, so namreč po opozorilu, da se z njihovim upoštevanjem zamika projekt za vsaj leto dni, umaknile svoje amandmaje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!