Bodeča neža letos v roke direktorju ljubljanske psihiatrične klinike Zalarju

Slovenija 08. Mar 202408:06 1 komentar
Generalni direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar
Generalni direktor klinike prof. dr. Bojan Zalar (foto: STA)

Bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta 2023/2024 je prejel direktor Psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar. "Lahko me sprašujete kot sodnega izvedenca, sem že stokrat povedal. Dvajset let nazaj je bilo prijavljenih deset spolnih zlorab, pa jih je bilo devet res. Danes pa od desetih ne vem, če je ena res, ker je to del nečesa. Del sistema," je dejal na novinarski konferenci. "Nevarna izjava" sodnega izvedenca po mnenju organizatorjev kaže na sistemski problem v družbi – problem, da se žrtvam spolnega nasilja ne verjame.

V četrtek so v klubu Gromka na Metelkovi izbrali izjavo, ki si je “zaslužila” bodečo nežo, antinagrado za najbolj seksistično izjavo leta 2023/2024. Občinstvo je med petimi finalistkami izglasovalo izjavo direktorja Psihiatrične klinike Ljubljana Bojana Zalarja, ki jo je izrekel na novinarski konferenci po tem, ko smo na N1 v rubriki Poglobljeno razkrili pričevanja o nasilju nad nekaterimi pacienti na Psihiatrični kliniki Ljubljana.

Sporna izjava se glasi: “Lahko me sprašujete kot sodnega izvedenca, sem že stokrat povedal. Dvajset let nazaj je bilo prijavljenih deset spolnih zlorab, pa jih je bilo devet res. Danes pa od desetih ne vem če je ena res, ker je to del nečesa. Del sistema.”

Kot so utemeljili organizatorji, je zaskrbljujoče in strašljivo, da strokovnjak izraža dvom o resničnosti prijav spolnega nasilja. Čeprav raziskave kažejo, da je lažnih prijav zanemarljivo malo in da odsotnost obsodb ne pomeni, da zlorab ni, Zalar pritrjuje predsodkom, da naj bi bila večina prijav spolnega nasilja lažnih in podanih iz koristoljubja. Storilce spolnih zlorab pomiluje kot žrtve sistema, žrtve nasilja pa obsoja kot storilke sistemskega nasilja nad moškimi, še pišejo organizatorji.

“Nevarna izjava sodnega izvedenca dejansko kaže na sistemski problem v družbi – problem, da se žrtvam (spolnega) nasilja ne verjame. Žrtve spolnega nasilja doživljajo močne občutke sramu, stigme in krivde, pogosto verjamejo, da so za nasilje, ki so ga doživele, krive tudi same. K temu pripomorejo tudi družbeni odzivi in toleranca do nasilja ter prelaganje krivde s povzročiteljev na žrtve, kar v svoji izjavi nakazuje tudi sodni izvedenec,” dodajajo.

Nabor izjav za bodečo nežo je potekal vse leto, ko je javnost nominirala izjave, ki jih je zasledila v različnih medijih in na družbenih omrežjih. V spletno glasovanje, ki je potekalo med 14. in 25. februarjem 2024, je delovna skupina nato predlagala 18 izjav. Udeležilo se ga je 672 oseb.

Letos so organizatorji sicer prvič zaznali poskus manipulacije z glasovi. Z istega IP-naslova je bilo oddano veliko število glasov v prid ene od nominirank. Ta manipulacija sicer ni vplivala na finalno razvrstitev, saj so pravočasno ukrepali.

Kot so zapisali organizatorji, jih je dogodek prisilil k razmisleku, kaj manipulacija z glasovanjem pomeni v trenutku, ko so med nominirane izjave uvrščene tudi izjave spletnih vplivnežev. “Je res vsaka reklama dobra reklama in vsaka antinagrada tudi nagrada? Je slava na temeljih seksizma, šovinizma, normaliziranja nasilja res tisto, kar želimo nagrajevati in spodbujati v družbi?” se sprašujejo.

Lani je bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta prejela ravnateljica Waldorfske šole Simona Pajk. “Fantom se je v teh pubertetniških letih že tako težko zbrati, utopljeni so v hormonih, in če potem poleg šestnajst, sedemnajst let starega fanta sedi dekle, ki je poleg tega, da je lepo, še strašno pomanjkljivo oblečeno, se fant res ne more koncentrirati na pouk,” je septembra na Radiu Slovenija med drugim dejala Pajk. Izjava po mnenju organizatorjev vsebuje sporočilo, da je za spolno nasilje kriva ženska sama.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje