Amandma koalicije, ki uvaja globe do 1.000 evrov, sprejet

Slovenija 07. Sep 202106:40 > 21:53 5 komentarjev

Popravljeni amandma koalicije, ki uvaja globe od 500 do 1.000 evrov za žaljivo vedenje do posameznikov ali skupin, je bil z desetimi glasovi za in devetimi proti sprejet. Da je koalicija zbrala dovolj glasov, je poslanec Desusa Robert Polnar prekinil sejo odbor za finance in šel glasovat na sejo odbora za notranje zadeve. Vendar pa novele zakona o javnem redu in miru še niso potrdili: ker je poslanec SNS napovedal glas proti, je predsednik odbora Branko Grims sejo do nadaljnjega prekinil.

Koalicijski poslanci na včerajšnji seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve niso vztrajali pri amandmaju k noveli zakona o varstvu javnega reda in miru, ki bi ob morebitnih žalitvah funkcionarje postavil v privilegiran položaj. Amandma je namreč v preteklih dneh dodobra vznemiril slovensko javnost, če bi bil sprejet, pa bi zagotovo sledil referendum, katerega rezultat bi bil za vladajoče še bolj neprijeten, kot je bil razplet nedavnega referenduma o vodah.

Sankcije samo v primeru, če je dogodku priča policist

Vendar pa se na jutranjem sestanku vodij koalicijskih poslanskih skupin SDS, NSi in SMC v največji vladni stranki niso strinjali s predlogom krščanskih demokratov, da bi umaknili kar celotno novelo zakona. Zato so se dogovorili, da besedilo spornega amandmaja popravijo tako, da visoke globe ne bi bile izrečene zgolj za nedostojno obnašanje do najvišjih predstavnikov države, ampak bi enako veljalo za nedostojno vedenje do vseh posameznikov ali skupin. Vendar bi bile sankcije mogoče le v primeru, ko bi bil dogodku priča policist.

Točneje: besedilo so spremenili v tistem delu, kjer je prvotno pisalo, da se z globo od 500 do 1.000 evrov kaznuje, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede “do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem ali do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega”.

Namesto tega v sprejetem amandmaju piše, da se kaznuje tistega, ki se “nedostojno vede do posameznika ali skupine”. V predlogu pa ostaja pogoj, da mora opisano nedostojno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zaznati na kraju kršitve.

Sprememba amandmaja
N1

Spremenjeni amandma koalicije, ki uvaja globe od 500 do 1.000 evrov za žaljivo vedenje do posameznikov ali skupin, je bil po večurni razpravi sprejet z desetimi glasovi za in devetimi proti. Da je koalicija dobila dovolj glasov, je poslanec Desusa Robert Polnar prekinil odbor za finance in šel glasovat na odbor za notranje zadeve. Vendar pa novele zakona o javnem redu in miru na današnji seji odbora za notranje zadeve niso potrdili. Ker je poslanec SNS napovedal glas proti, Polnar pa se je vrnil na sejo odbora za finance, novela ne bi dobila potrebne podpore, zato je predsednik odbora Branko Grims sejo pred začetkom glasovanja do nadaljnjega prekinil.

Baković: Dokaz, da razmere v parlamentu niso stabilne

Poslanec SD Predrag Baković je Polnarjev manever z glasovanjem označil kot dokaz, da razmere v parlamentu niso stabilne in da mora koalicija vedno znova loviti manjkajoče glasove. “Kadar zakonska določba ni jasna, dopušča takšne in drugačne razlage. Spremenjena določba je še manj jasna, kot je bila prejšnja,” je povedal za N1.

Levica: Gre za kamuflažo prvotnega namena koalicije

“Gre za telovadbo oziroma golo kamuflažo koalicije. V bistvu so zakamuflirali svoj prvotni namen, to je sankcionirati vsakogar, ki je kritičen do oblasti, odvzeti svobodo govora. Vemo, kaj v praksi to pomeni – ko bo nek protestnik ali protestnica oster do predstavnikov oblasti, bo globa sledila. Dvomim pa, da bo enako, ko bo minister Hojs nazval državljane s svinjami,” je za N1 dejala poslanka Levice Nataša Sukič. “Levica tega nikakor ne bo dopustila in bo uporabila vsa sredstva, če bo potrebno tudi referendum,” je dodala.

Kangler ostro nad opozicijo

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler pa je  navedbe opozicije, da skušajo vladajoči zatreti  svobodo govora, označil kot neresnične. Zanikal je tudi, da bi amandma, ki ga je predlagala koalicija, nastal zaradi dogodka na Triglavu, temveč naj bi ga po Kanglerjevih besedah že pred tem predlagala policija.

Perič: Signal, da so določeni načini komunikacije nesprejemljivi

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je na vprašanje, ali lahko h kulturni komunikaciji prispeva le denarna kazen, za N1 pojasnil, da je to le eden izmed možnih vzvodov, ne pa tudi edini. “Kot institucija lahko v tem primeru damo signal, da so določeni načini komunikacije nesprejemljivi, ne glede na to, kdo je vpleten,” je poudaril.

Perič verjame, da bo novela zakona sprejeta – če ne bo, pa se lahko poišče nova rešitev. “Pomembno je, da obsodimo vsakršno obliko verbalnega nasilja,” je še dodal.

“Koalicija, ki vznemiri in razburi, potem pa stopi korak nazaj”

Še pred vložitvijo spremenjenega koalicijskega amandmaja je naš novinar Miha Orešnik, ki je spremljal dogajanje na odboru za notranje zadeve, govoril z Rudijem Medvedom iz LMŠ. Ta je dejal, da Slovenija “nezadržno tone v situacijo, ko lahko rečemo, da imamo policijsko državo”.

“Uvajanje verbalnega delikta po 30 letih samostojnosti samo potrjuje, da imamo opravka z oblastjo z izrazito avtokratskimi težnjami,” je bil oster Medved.

O možnih spremembah amandmaja je dejal: “Gre za način dela koalicije, ki najprej vznemiri in razburi ljudi, ko vidi, da bi ji to bolj škodovalo kot koristilo, pa stopi korak nazaj. Bodo potemtakem sankcionirali vsak gostilniški prepir ali prepir na parkirišču? Še večja ‘zbrka’ je, kot je bila na začetku.”

Marjan Šarec, prvak LMŠ, je ob izjavi o napovedani interpelaciji zoper Simono Kustec in Marjana Dikaučiča dejal, da razprava o predlogu k noveli zakona o javnem redu in miru ne sodi niti na dnevni red državnega zbora, kaj šele, da bi DZ amandma sprejel. “Če pa ga bo, bo to lepa referendumska tema,” je še dodal. Matjaž Han iz vrst Socialnih demokratov pa je poudaril, da bo v primeru sprejema predloga  “sam na stojnici zbiral podpise za referendum o verbalnem deliktu”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje