Za žaljenje politikov globa do 1000 evrov?

Slovenija 01. Sep 202114:27 > 16:24 6 komentarjev
Petkov protivladni protest
Žiga Živulovič/BOBO

Vlada je soglašala s predlogom, da bi z novelo zakona o varstvu javnega reda in miru določili globo za nedostojno vedenje do najvišjih političnih predstavnikov države. Za prekršek je predvidena globa do tisoč evrov.

Vlada je na dopisni seji soglašala z amandmajem k predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki določa globo za nedostojno vedenje do najvišjih predstavnikov države, poslancev, članov državnega sveta, članov vlade, sodnikov ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njihove bližnje. Za takšen prekršek je v amandmaju zagrožena globa v višini od 500 do 1000 evrov.

Obstoječi zakon sicer določa globo za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju.

“Glede na intenziviranje groženj poslancem in drugim visokim predstavnikom države v zadnjem času se bodo taki primeri nedostojnega vedenja lahko prekrškovno procesirali tudi, če bodo takšna ravnanja osebno zaznale pooblaščene uradne osebe na kraju kršitve,” je v obrazložitvi navedla vlada.

“Z globo od 500 do 1.000 eurov se kaznuje, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem ali do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njegovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve.”

Besedilo amandmaja

Spomnimo, da je pred časom poslanec NSi Jožef Horvat opozoril, da so ga pred državnim zborom napadli, mu grozili in ga pljunili.

“V NSi na to gledamo z vidika, da je treba nasloviti problem levega in desnega ekstremizma,” je Horvat povedal danes za N1.

Zastraševalni učinek na izražanje kritike

Predstojnik katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti doc. dr. Samo Bardutzky je prepričan, da bi imela takšna zakonska določba predvsem zastraševalni učinek na izražanje kritike v odnosu do izvoljenih političnih predstavnikov. Izražanje kritike pa je v demokraciji zagotovljeno z ustavo. “Nosilec politične oblasti mora biti sposoben sprejeti kritiko, ne le v obliki peticije ali pisem bralcev, ampak tudi takrat, ko volilca sreča na ulici.” Položaj je povsem drugačen kot pri sankcioniranju nedostojnega vedenja do uradne osebe med postopkom, saj uradna oseba ne odgovarja volilnemu telesu, temveč predvsem opravlja svojo službo, da zagotovi spoštovanje pravnega reda.

Ob pojasnilu vlade, da so se grožnje politikom intenzivirale, je pravnik opozoril, da so grožnje opredeljene že v kazenskem zakoniku, tako pa tudi neresnice, razžalitve, negativne vrednostne sodbe, … Dodatno obstaja tudi izdelana sodna praksa, ki določa, kdaj kritika presega okvir svobode izražanja, dodaja sogovornik.

“Nedostojno vedenje je na drugi strani zelo širok pojem. Ko stopimo na področje kaznovanja, moramo še posebej paziti na jasnost in določnost predpisov. Tukaj je izbira besed ohlapna in definicija nedostojnega vedenja je zelo subjektivna. Razumevanje teh besed je povezano z našo vzgojo, kulturo, izobrazbo in še čim. Kar je za nekoga nedostojno vedenje, je za drugega izražanje kritike.”

Hanžek: To me spominja na neke druge čase

Nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je opozoril, da ga takšna dikcija spominja na 133. člen kazenskega zakonika nekdanje države, ki je sankcioniral verbalni delikt.

“Evropsko sodišče za človekove pravice je jasno: javne osebe, predvsem politiki, morajo prenesti kritiko. V skladu z evropsko pravno prakso tako rekoč ni mogoče biti kaznovan za kritiko nosilcev oblasti, razen, seveda, če ta posega na polje laži, razžalitev in podobno.”

Hanžek je še poudaril, da so politiki tisti, ki so začeli z žaljivo komunikacijo in ki so s svojim izražanjem izničili vse standarde. “Standardov v politiki ni več, politika pa bi jih rada postavila za vse ostale.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje