Vzpostavitev helikopterske nujne medicinske pomoči bo “prelomnica” za zdravstvo

Slovenija 11. Jun 202414:23 4 komentarji

Do leta 2026 bi lahko enota helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) operativno zaživela, je danes ocenil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Vlada je namreč na četrtkovi seji sprejela sklep, da bo za izvajanje HNMP kupila dva namenska helikopterja in vzpostavila vso potrebno infrastrukturo. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ta korak ocenila kot pomemben in prelomen za slovenski zdravstveni sistem.

Potem ko je vlada na četrtkovi seji sklenila, da bo za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) kupila dva namenska helikopterja, ob tem pa vzpostavila tudi ustrezno infrastrukturo, so minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež in generalni direktor policije Senad Jušić predstavili aktivnosti za ureditev HNMP.

Po besedah notranjega ministra so tako na ministrstvu kot na policiji že pristopili k aktivnostim, da se to področje uredi celovito in dolgoročno, k sodelovanju pa so že povabili strokovnjake z različnih resorjev. Kot je že po seji vlade minuli četrtek povedal premier Robert Golob, je v načrtu vzpostavitev dveh baz HNMP; ena bo na brniškem, druga na mariborskem letališču.

Poklukar je pojasnil, da bodo v ta namen vzpostavili vso ustrezno infrastrukturo. Na brniškem letališču bo po ministrovih besedah treba bazo nekoliko povečati in prilagoditi, da bodo imeli posadka, zdravnik in medicinsko osebje dovolj prostora za delovanje in posredovanje s helikopterjem.

“Na mariborskem letališču bomo morali to infrastrukturo postaviti na novo, tako hangar kot prostore za osebje,” je dejal minister za notranje zadeve. Ob tem je dodal, da bodo za nemoteno delovanje HNMP potrebovali dodatno osebje, predvsem pilote in letalske tehnike, zato že potekajo pogovori z vodstvom fakultete za strojništvo, ki izvaja študijske programe s tega področja, da bi se lahko študentje po zaključku študija zaposlili na policiji kot piloti in letalski tehniki.

Helikoptrska nujna medicinska pomoč, Poklukar, Prevolnik Rupel
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kot je dejal Boštjan Poklukar, je vlada za izvedbo nalog vzpostavitve HNMP ministrstvu za notranje zadeve in policiji v letu 2024 zagotovila pravico do porabe sredstev s splošne proračunske rezerve v višini 7,96 milijona evrov. Iz tega zneska se bo po zaključku javnega naročila, ko bosta izbrana dva nova helikopterja, ki bosta ustrezala vsem potrebnim specifikacijam in potrebam, plačalo predplačilo za njun nakup. Del denarja pa bo namenjen tudi gradnji infrastrukture na letališčih in pridobitvi gradbenega dovoljenja za gradnjo na mariborskem letališču.

Do vzpostavitve celotne zmogljivosti HNMP bo naloge helikopterskega reševanja in nujne medicinske pomoči še vedno izvajala Slovenska vojska s svojimi zrakoplovi, kot je to počela že doslej, je dejal minister Poklukar.

Področje gorskega reševanja bo tudi po vzpostavitvi novega sistema HNMP še vedno pod skupnim izvajanjem Slovenske vojske in policije, skupaj z reševalci gorske zveze.

“Bo pa treba v Sloveniji počasi razmisliti, ali bodo gorske reševalne akcije še vedno ostale na plečih davkoplačevalcev. Takšne akcije povzročajo nemalo težav in so za helikopterske ekipe kot za reševalce zelo nevarne, povzročijo pa jih nepripravljeni posamezniki, ki se v gore odpravijo nepripravljeni in neopremljeni,” je poudaril Boštjan Poklukar.

Po njegovih besedah bi lahko HNMP zaživela leta 2026.

Sklep vlade za zdravstveni sistem pomeni prelomnico

Ministrica za zdravje je sklep vlade o nakupu dveh helikopterjev, ki bosta namenjena nujni medicinski pomoči, označila kot prelomen za slovenski zdravstveni sistem, saj bo država dobila namensko floto helikopterjev, vzpostavljeni pa bodo tudi pogoji za delo v bazah. To bo po besedah Valentine Prevolnik Rupel omogočilo hitrejše in učinkovitejše reševanje življenj, ob tem pa se na ministrstvu za zdravje veselijo sodelovanja s slovensko policijo.

“Izvajanje nujne medicinske pomoči s helikopterji je izjemno pomembno, je nadgradnja trenutnega sistema. Skrajšalo bo čas prihoda pacienta v bolnišnično oskrbo, s tem pa se bo povečala tudi možnost pacientovega preživetja,” je dejala ministrica za zdravje.

Ocenila je, da je bila odločitev vlade, da bo sistem deloval kot javna služba, pravilna, saj bo po principu enak kot sistem nujne medicinske pomoči. Aktiviran bo prek dispečerske službe zdravstva na podlagi izpolnjenih meril in ne zgolj na podlagi zdravnika na terenu.

Potrebe reševanja s helikopterjem se po besedah Prevolnik Rupel povečujejo. V letu 2023 je bilo tako opravljenih 585 intervencij, največkrat so ekipe posredovale v primerih možganskih kapi in srčnih infarktov, opravljenih je bilo 48 nujnih sekundarnih transferjev odraslih in pet prevozov kritično bolnih otrok v inkubatorjih.

Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Denis Kordež je izpostavil, da si po strokovni plati in standardih v Evropi želijo doseči takšne odzivne čase HNMP, da dostopni časi za helikopterje ne presegajo 15 do 20 minut časa za dosego cilja kjerkoli v državi. Pozdravil je vzpostavitev dveh baz za HNMP, ob tem pa bo treba vzpostaviti še druge baze, saj se potrebe po helikopterskih intervencijah povečujejo.

Ob tem pa bodo potekali še ostali ukrepi za vzpostavitev HNMP, med drugim bo pod pristojnostjo ministrstva za zdravje še vzpostavitev celostne mreže heliportov v bolnišnicah, kjer ti še ne obstajajo, da se vzpostavi kakovostno in varno pristajanje helikopterjev.

Generalni direktor policije Senad Jušić je dejal, da so na policiji ponosni, ker jim je vlada ta projekt zaupala v upravljanje.

Odločilen klic Denisa Avdića Tini Gaber?

Vprašanje HNMP je bilo odprto že dlje časa. Pred dobrima dvema tednoma je bil gost oddaje Denis Avdić Show na Radiu 1 reševalec Robert Sabol, ki že vrsto let poudarja nujnost izboljšanja HNMP. Proti koncu pogovora je Denis Avdić v živo opravil telefonski klic. Poklical je partnerico predsednika vlade Roberta Goloba Tino Gaber in jo vprašal, ali lahko o tem “svojemu kaj rečeš zvečer”. Tina Gaber je odgovorila, da žal te moči nima, je pa premierja Goloba dala na telefon.

Ta je potarnal, da je vprašanje HNMP “v resnici talec interesov med različnimi ministrstvi, na eni strani obrambnim, na drugi strani policijskim in zdravstvenim”, saj da bi bilo vsako od njih rado samostojni nosilec tega projekta.

Kot smo poročali, pa je posodobitev helikopterske nujne medicinske pomoči po tem klicu dobila pospešek. Nemudoma so se sestali ministri oziroma državni sekretarji ministrstev za zdravje, za notranje zadeve in obrambo, sestanka pa se je udeležil tudi predsednik vlade. “Zadeve se premikajo,” so nam tedaj povedali v premierjevem kabinetu.

Robert Sabol premike pozdravlja in poudarja, da nakup novih helikopterjev nikakor ne bo dovolj. Po njegovih besedah je treba vzpostaviti ustrezen sistem in infrastrukturo ter tretjo bazo, o kateri pa da sedaj ni govora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje