Opozicija vložila interpelacijo zoper Kustec in Dikaučiča

Slovenija 07. Sep 202113:02 > 18:24 0 komentarjev

V opozicijskih strankah SD, LMŠ, Levica in SAB so se dogovorili, da interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje Simono Kustec in ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča vložijo danes.

Predstavniki štirih opozicijskih strank (SD, LMŠ, Levica in SAB) so se dogovorili, da danes vložijo interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec in pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča. Ministrica, ki je 16. avgusta sporočila, da je zbolela za covidom-19, se je včeraj vrnila na delovno mesto.

Kot smo že pisali, ima opozicijski četverček pripravljene tri interpelacije zoper ministre aktualne vlade: poleg ministrice Kustec so spisali tudi interpelacijo zoper ministra za okolje Andreja Vizjaka in pravosodnega ministra Dikaučiča.

Zoper ministra Vizjaka so interpelacijo načrtovali zaradi izgubljenega referenduma o vodah, a se po informacijah N1 levi opoziciji o vložitvi te interpelacije ni uspelo dogovoriti. Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je na novinarsko vprašanje N1 skopo odgovoril, da so se danes odločili vložiti le dve interpelaciji.

“Ministrica ni naredila nič za izboljšanje stanja v šolah”

Od zadnje interpelacije ministrice Kustec, torej v dobrega pol leta, se je izkazalo, da ministrica ni naredila nič, da bi se stanje v šolah izboljšalo, je povedal poslanec Levice Matej T. Vatovec. “Pred začetkom šolskega leta so se navodila ministrstva spreminjala iz dneva v dan; ravnatelji, učitelji niso vedeli, kako bo pouk potekal, na tem področju je v bistvu zavladal popoln kaos,” je dodal.

Ministrici prav tako očitajo zanemarjanje športa, nezagovarjanje interesov javnih znanstvenoraziskovalnih zavodov ter nezmožnosti komunikacije z vsemi deležniki. Kot je spomnil, so v sindikatu šolnikov Sviz že dalj časa opozarjali, da bi bilo ključno ustanoviti telo za usklajevanje ukrepov.

Ministrstvo je v odzivu na interpelacijo zapisalo, da bo ministrica Kustec “na vsebino interpelacije, skladno z vsemi postopki, odgovorila v državnem zboru”.

“Interpelacija zoper ministra Dikaučiča, katere nosilka je podpredsednica DZ Tina Heferle, je bila napisana že pred časom. Danes pa se nam je zdelo pametno, da jo vložimo. Minister Dikaučič ne bi smel biti minister. Očitki interpelacije so, da je dopustil drugi, nezakoniti razpis za evropska delegirana tožilca. Dolžimo ga tudi tega, da ne brani pravnega reda, ko vlada selektivno, ad persona odloča o imenovanju tožilcev znotraj slovenskega sistema,” je povedal predsednik LMŠ Šarec.

Prav tako je spomnil na “nova dejstva” – včeraj je namreč zakrožila informacija, da je Dikaučič osumljen davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin.

“V normalni državi interpelacije ne bi bile potrebne”

“Če bi bili mi normalna država, noben minister ne bi bil več minister in interpelacij ne bi bilo več treba vlagati,” je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Interpelacije vlagamo, ker smo pozorni na nepravilnosti ministrov in njihovo nezmožnost opravljanja pomembnih funkcij v pomembnih časih.

Poslanec SAB Marko Bandelli je povedal, so v stranki interpelacijo podprli, saj ministrice Kustec “ni”. Glede ministra Dikaučiča pa je povedal, da je “minister zelo očitno zavajal in ni razkril, kaj se mu je dogajalo, preden je bil zaslišan kot ministrski kandidat.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!