Horvat: Globe za nedostojno vedenje do institucij potrebne zaradi ekstremizma

Slovenija 01. Sep 202115:37 > 16:54 12 komentarjev

Namen predloga za kaznovanje nedostojnega vedenja do najvišjih predstavnikov države je zaščita institucij poslanca, ministra in drugih, pojasnjuje poslanec NSi Jože Horvat, ki je julija opozoril, da je bil žrtev napada pred parlamentom. V opoziciji predlogu ostro nasprotujejo.

Koalicija želi v zakonu o varstvu javnega reda in miru posebej opredeliti prekršek nedostojnega vedenja do “najvišjih predstavnikov države” in njihovih bližnjih. Vlada je ta predlog ministrstva za notranje zadeve podprla, v državni zbor pa so ga kot amandma k predlogu zakona skupaj vložile vse tri koalicijske poslanske skupine.

Zaščita “institucij”

“V NSi na to gledamo z vidika, da je treba nasloviti problem levega in desnega ekstremizma,” pojasnjuje poslanec NSi Jože Horvat, ki je julija predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču pisal, da je bil napaden pred stavbo državnega zbora.

“Ne gre za ime in priimek poslanca ali ministra, ampak za visokega predstavnika države kot institucijo,” je pojasnil, kaj želijo zaščititi s tem predlogom. Poudaril je tudi, da bi se besedilo v parlamentarni obravnavi še spremenilo.

Zorčič: Ni potrebe, da se privilegira poslance in ministre

“Nikakor ne podpiram tega predloga,” pravi predsednik državnega zbora in član skupine nepovezanih poslancev Igor Zorčič. Julija je Zorčič razmišljal o kazenski ovadbi zaradi napadov na poslance, vendar je ni vložil, ker je izvedel, da je to storila že policija. Danes je dejal, da je nedostojno vedenje ustrezno urejeno že v veljavnem zakonu. “Nobene potrebne ni, da se to spreminja,” pojasnjuje, “Sploh pa ne tako, da bi bili poslanci in ministri priviligirani. Medtem pa marsikateri od njih nedostojno komunicira prek spletnih omrežij.”

Han: To bo poglobilo konflikt

Poslanec SD Matjaž Han, ki je bil tako kot tudi več drugih poslancev deležen agresivnega vedenja, meni, da je koalicijski predlog amandmaja škodljiv. “S tem ne bomo zmanjšali konflikta, ampak ga bomo poglobili. Če želi politika umiriti razmere v državi, je pogovor boljši kot kaznovanje ljudi, ki se derejo na poslance,” pravi. Dodal je, da sam vedno poskuša razumeti razburjene ljudi, ki ga ustavljajo na ulici. “Če je prehudo, pa že zdaj obstajajo ustrezne institucije,” je poudaril.

LMŠ opozarja na diskriminacijo

Nestrinjanje so na spletnih komunikacijskih omrežjih izrazile tudi nekatere druge opozicijske stranke. Poslanka LMŠ in podpredsednica državnega zbora Tina Heferle je opozorila, da bi bilo po tem predlogu nedostojno vedenje do najvišjih predstavnikov kaznovano z višjo kaznijo kot nedostojno vedenje do drugih ljudi.

Levica: Dokaz, da je jeza upravičena

V Levici so zapisali, da vlada vsak dan vznemirja in razburja ljudi, zdaj pa želi kaznovati tiste, ki bi vznemirjali in razburjali poslance. “To ni nič drugega kot aroganten poskus zatiranja protestov proti vladi, ki privatizira zdravstvo, ropa prebivalstvo za darila najbogatejšim, zlorablja reševanje koronakrize, zatira kritike in ruši javne institucije. Če kaj, ukrep dokazuje, da je jeza ljudi popolnoma upravičena,” so menili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje