Bodo računalniki končno dobili lastnike? Objavili poziv za izposojo

Slovenija 12. Apr 202410:21 0 komentarjev
prenosniki, SKLADIŠČE
Prenosni računalniki v skladišču (Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo)

10.000 računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo brez uporabnega operacijskega sistema in protivirusnih programov, nato pa jih več mesecev hranilo v skladiščih, bodo naposled dobili namen. Javni štipendijski sklad je namreč objavil poziv za dveletno izposojo z možnostjo podaljšanja. Vloge bo mogoče začeti oddajati 22. aprila.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je objavil javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Gre za 10.000 prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani poleti in so namenjeni socialno najšibkejšim.

Na javni poziv za izposojo računalnikov se lahko prijavijo vlagatelji, ki so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred ter imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka. Vloge bo mogoče oddati osebno na sedežu sklada ali po pošti od ponedeljka, 22. aprila, od 9. ure. Zadnji dan za oddajo vlog je 22. junij.

Ob tem na skladu svetujejo oddajo vloge s priporočeno pošto, da bi se izognili morebitni gneči pri osebni oddaji. Izbrani bodo tisti vlagatelji, katerih vloge bodo izpolnjevale oba pogoja, in sicer po vrstnem redu prispelih popolnih vlog ter do razdelitve 10.000 prenosnih računalnikov, piše v pozivu, ki ga je sklad danes objavil na svojih spletnih straneh.

Računalniki v trgovini
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Izposoja najprej za dve leti, a z možnostjo podaljšanja

Namen javnega poziva je povečanje digitalne vključenosti prebivalstva. Izbrani vlagatelji bodo računalnike prejeli v izposojo za dve leti, to obdobje pa se bo nato lahko na predlog upravičenca podaljšalo. Če bo po poteku obdobja izposoje knjigovodska vrednost računalniške opreme enaka nič, jo bo sklad upravičencu oddal v trajno last.

Medtem ko je izvedba javnega poziva v pristojnosti sklada, bo vse nadaljnje aktivnosti v zvezi s prevzemom računalniške opreme vodilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Sklad bo tako izbranim vlagateljem skupaj z odločbo o dodelitvi računalnikov posredoval tudi informacije glede roka in načina njihove dobave ministrstva.

Prejemniki računalnikov bodo morali z njimi ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarja. Uporabljali jih bodo lahko le za lastne potrebe ter za potrebe družinskih članov in jih ne bodo smeli izročiti v uporabo drugim osebam, še piše v pozivu.

Možnost objave javnega poziva za dodelitev računalnikov se je odprla z uveljavitvijo novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki jo je DZ sprejel konec marca. Vlada jo je pripravila po tem, ko je 13.000 računalnikov, ki jih je lani poleti kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo in so bili povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, obtičalo v skladišču.

Emilija Stojmenova Duh (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Interpelacijo so zoper ministrico vložili poslanci SDS, po mnenju katerih je bil nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov negospodaren in nesmotrn. Očitali so ji sum storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi ter oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ. Stojmenova Duh je interpelacijo 28. marca uspešno prestala.

Na ministrstvu so več čas zatrjevali, da so 13.000 računalnikov kupili za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!