SDS vložila interpelacijo zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh

Slovenija 25. Jan 202416:33 11 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Žiga Živulović Jr./BOBO

Poslanska skupina SDS je v državni zbor vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Med očitki navajajo sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela, sum oškodovanja davkoplačevalcev zaradi negospodarnega nakupa 13.000 računalnikov in zavajanje javnosti glede omenjenega nakupa računalnikov.

Poslanska skupina SDS je uresničila napoved in v parlamentarni postopek vložila interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. V SDS ministrici zaradi lanskega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov, ki doslej še niso bili razdeljeni in čakajo v skladišču v Logatcu, očitajo nevestno delo, netransparentnost in neodgovornost.

V SDS se sprašujejo, kako in po kakšnem ključu bodo računalniki razdeljeni, ob tem pa tudi opozarjajo, da prenosniki nimajo naloženega operacijskega sistema in protivirusne zaščite. Stojmenovi Duh očitajo tudi negospodarno ravnanje, saj ministrstvo za skladiščenje računalnikov plačuje najemnino v višini 2.500 evrov mesečno.

“Ker je ta nakup sinonim za popolni fiasko, poslanska skupina SDS zahteva, da Emilija Stojmenova Duh za svoje netransparentno in neodgovorno delo odgovarja,” poudarjajo v SDS.

Pod peto interpelacijo, ki jo je v sedanjem mandatu vložila SDS – ena od njih je bila proti celotni vladi Roberta Goloba –  so se podpisali vsi poslanci največje opozicijske stranke, tudi Anže Logar.

Kot so zapisali, je ministričina odgovornost tako objektivna kot tudi subjektivna, in dodali, da javnost od ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh upravičeno pričakuje, da bo v okviru svojih pooblastil skrbela za ugled funkcije, ki jo opravlja, ter da bo v okviru svoje funkcije in pooblastil pri nakupu 13.000 računalnikov ščitila javni interes ter ne bo negospodarno in nesmotrno trošila davkoplačevalskega denarja.

V SDS še pravijo, da je bilo dosedanje delovanje Emilije Stojmenove Duh na ministrstvu za digitalno preobrazbo usmerjeno v rušenje dobrega in učinkovitega dela njenega predhodnika, in da naj bi jo pri njenem delovanju usmerjal revanšizem. “Po letu in pol ministrovanja ni pripravila in v državni zbor poslala niti enega zakona, ki bi prispeval k digitalni preobrazbi, se je pa lotila sprememb zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je bil pripravljen in izpeljan v času njenega predhodnika,” trdijo v SDS. Pohvale na račun največje opozicijske stranke se nanašajo na bivšega ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča, ki je to funkcijo zasedal v času tretje vlade Janeza Janše.

Ob tem v SDS dodajajo, da je z novelacijo omenjenega zakona ministrica Stojmenova Duh “zakuhala eno večjih afer aktualne vlade”, ki je davkoplačevalce stala že 6,5 milijona evrov.

V SDS zaradi tega menijo, da ministrica ni več primerna za vodenje resorja digitalne preobrazbe, prav tako je z očitanimi dejanji izgubila osebno integriteto, ki je nujna za opravljanje funkcije ministrice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje