Bodo zdravniki delali največ 48 ur na teden?

Slovenija 15. Feb 202218:42 > 18:49 6 komentarjev
Covid-19: stetoskop
Žiga Živulović jr./BOBO

Iz zdravniškega sindikata Fides so sporočili, da sedanja epidemiološka situacija ne omogoča stavke. So pa zagotovili, da bo Fides naredil vse, da slovenskim zdravnikom in zobozdravnikom omogoči delo po evropsko primerljivih pogojih in za evropsko primerljivo plačilo.

Potem ko je ustavno sodišče zadržalo dvig zdravniških plač, se je danes sestal glavni odbor zdravniškega sindikata Fides. Ta odbor se je že konec januarja preimenoval v stavkovni odbor, a zdravniške stavke očitno ne bo. “Sedanja epidemiološka situacija nam zaradi zdravniške etike v tem trenutku ne dopušča ostrejših sindikalnih ukrepov,” so sporočili s Fidesa.

So pa v Fidesu zagotovili, da bodo naredili vse, da slovenskim zdravnikom in zobozdravnikom omogočijo delo po evropsko primerljivih pogojih in za evropsko primerljivo plačilo. “Za dosego cilja bomo sledili praksam, ki so se pokazale kot učinkovite v razvitih evropskih državah,” so dodali.

Bodo delali največ 48 ur na teden?

Kaj točno so s tem mislili, niso navedli. Omenili pa so izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju ter evropsko direktivo o delovnem času.

Sporočili so, da bo sindikat nudil vso potrebno pomoč in zaščito del zdravnikom in zdravnicam, ki se bodo odločili že sedaj uveljaviti pravico do dela po evropski direktivi o delovnem času, zagotovil vso potrebno pomoč in zaščito. To najverjetneje pomeni, da bi zdravnice in zdravniki vztrajali, da bodo delali največ 48 ur na teden. Takšno zahtevo so na primer konec lanskega leta postavili v skupini Mladi zdravniki. Eden od njih, zdravnik Vasja Kašnik, je dejal, da so mu tak delavnik ponudili v Avstriji. Dodal pa je, da bi se slovensko zdravstvo ustavilo, če bi zdravniki vztrajali pri 48-urni tedenski delovni obveznosti. Prav to je bil po njegovem razlog, da so se zdravniki v zadnjih mesecih pri svojih zahtevah osredotočili na plače.

Je možen tudi izstop iz sistema?

Fides je danes ponovno sporočil, da se zavzema za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. “Po analizi dogajanja zadnjih tednov, ko so sindikalni voditelji z zahtevo po ustavni presoji 48. člena PKP 10 izničili poskus vlade vsaj začasno sanirati nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ugotavljamo, da v javnem zdravstvenem sistemu pod takimi pogoji za zdravnike in zobozdravnike ni več prihodnosti,” so zapisali.

Kot so poudarili včeraj, ima minister za zdravje Janez Poklukar v predalu osnutek zakona, ki bi omogočil izstop. “Če pa več volje za rešitev javnega zdravstvenega sistema pokaže kdo drug,  verjamemo, da bodo voljo in pogum državljanke in državljani Slovenije znali ceniti,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje