Fides vztraja pri stavki: Vladni predlog se ni dovolj približal zahtevam

Slovenija 12. Jan 202407:30 > 15:50 4 komentarji
fides
Foto: PROFIMEDIA

Vlada in zdravniški sindikat Fides bi morala nadaljevati s pogajanji, ki sta jih po torkovi opozorilni stavki sindikata začela v sredo, a je vladna pogajalska skupina Fidesu pred srečanjem posredovala predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev. Po prvem pregledu so v Fidesu ocenili, da se vlada zahtevam ni dovolj približala, zato bodo s stavko nadaljevali. Pogajanja se odo nadaljevala v ponedeljek.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je stavko napovedal 18. decembra lani kot glavni razlog pa izpostavil neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov.

Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in ostalih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica.

Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko. Zdravniki in zobozdravniki so zato v torek opozorilno stavkali, za ponedeljek pa je napovedano nadaljevanje stavke, ki bo trajala do preklica.

Vlada: Protipredlog odgovarja na zahteve. Fides: Ne

V sredo so se po torkovi opozorilni stavki začela pogajanja med Fidesom in vladno skupino, ki bi se morala danes nadaljevati, saj je to zadnji delovni dan pred ponedeljkovo zaostritvijo stavke. A pogajanj danes ni bilo, saj je vladna skupina pred 12. uro Fidesu predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev, s katerimi “celovito odgovarja na stavkovne zahteve sindikata Fides”.

Na ministrstvu so ob tem tudi dejali, da je cilj vlade, da pride do dogovora, ki bo sprejemljiv za obe pogajalski strani, za javnofinančno stanje države ter v dobro bolnikov. Ocenili so, da je ponedeljkova stavka nepotrebna. “Prepričani smo, da se tudi sindikalna stran zaveda, da se v primeru stavke daljšajo tudi čakalne dobe, zdravstveni sistem pa je še manj dostopen ljudem. In to moramo postaviti v ospredje, ko se pogajamo,” so še navedli na ministrstvu.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

V sindikatu pa so drugačnega mnenja, saj so kmalu po prejemu sporočili, da po prvem pregledu vladnega predloga ta ne prinaša rešitev. Zato so v sindikatu tudi zavrnili predlog, da prekinejo oziroma preložijo začetek stavke. “Ne vidimo zadostnega približevanja rešitvi stavkovnih zahtev,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Besedilo vladnega predloga sicer še preučujejo, uradno se bodo glede njega opredelili do jutri do konca dneva, ob tem pa pripravili tudi svoj protipredlog. Vladna stran je napovedala, da bo protipredlog preučila do nedelje. Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek, 15. januarja, ob 12. uri.

K izpolnitvi podpisanih dogovorov z zdravništvom je vlado pozvalo tudi Slovensko zdravništvo društvo, ki je na današnji seji razpravljalo o trenutnem stanju v zdravstvu. Delno izpolnjeni dogovori iz leta 2023 so privedli do trenutnega konflikta med Fidesom in vlado, so opozorili. Z izpolnitvijo dogovorov bi vlada pripomogla k ohranitvi nemotenega delovanja javnega zdravstva v korist bolnikov, so poudarili.

Stavko zdravnikov podpirajo tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum, njihove zahteve ocenjujejo kot legitimne, a da ne naslavljajo glavnih problemov v zdravstvu. V Praktikumu so zato oblikovali svoje zahteve, med drugim povišanje plač nezdravniškemu kadru in administrativne razbremenitve, je predsednik Igor Muževič. V Praktikumu menijo, da je stavkati treba, da politika ne bo enostransko dvignila glavarinskega količnika, ki bi predstavljal nevarnost za kakovostno in zakonito oskrbo bolnikov. V sindikatu zahtevajo tudi bistveno povišanje plač najnižje plačanemu zdravstvenemu kadru. “Ne vidimo možnosti, da je to mogoče narediti v obstoječem plačnem sistemu in zato predlagamo in zahtevamo nov zdravstveni steber za vse te poklice,” je pojasnil Muževič.

Zahtevajo tudi obsežne administrativne razbremenitve v zdravstvu in preučitev vseh storitev, ki jih lahko opravi nezdravstveni kader. Opozarjajo pa tudi na izvajanje mednarodne resolucije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki jo je Slovenija podpisala oktobra lani in med drugim vključuje sprejetje strategije in akcijskega načrta za izboljšanje delovnih pogojev za vse profile, ki delajo v zdravstvu.

Svoje zahteve so ministrstvu za zdravje posredovali danes in ga pozvali, naj skliče sestanek ministrstva s predstavniki Praktikuma, “da lahko predstavimo argumente za naše zahteve in dorečemo podrobnosti sporazuma, ki bi ga sklenili”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje