Boštjančič predlaga podaljšanje znižanja trošarin na goriva in energente

Gospodarstvo 08. Jul 202213:33 > 13:38
Klemen Boštjančič.
Minister za finance Klemen Boštjančič (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Minister za finance Klemen Boštjančič vladi predlaga podaljšanje znižanja trošarin na goriva in energente, ki jih je januarja v sklopu pomoči v energetski krizi uvedla vlada Janeza Janše in državo stane devet milijonov evrov mesečno.

Finančni minister Klemen Boštjančič v predlogu ne poda razlage, zakaj predlagajo podaljšanje znižanja trošarin, precej verjetno pa so se na ministrstvu za podaljšanje odločili zaradi vztrajne rasti cen energentov, ki pomembno vpliva na kupno moč prebivalstva. Celoten nabor ukrepov za blaženje posledic energetske draginje naj bi vlada Roberta Goloba predstavila prihodnji teden.

Vpliv zmanjšanja trošarin na končno ceno goriv in elektrike je sicer ob trenutnih visokih cenah samih energentov relativno majhen. Cena bencina se je znižala za 1,8 centa, cena dizla za 5,8 centa, trošarina za plin za ogrevanje in kurilno olje za devet oziroma osem centov.

Znižanje trošarin je vlada Janeza Janše uvedla z januarjem, in sicer za tri mesece. Konec aprila, tik pred koncem mandata, je ukrep podaljšala še za tri mesece. Konec tega meseca se torej izteče, vlada pa bo razpravljala o njegovem podaljšanju. Ministrstvo v predlogu navaja, da znižanje trošarin pomeni 9 milijonov evrov manjše prihodke iz tega naslova mesečno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.