Bralka na Štajerskem posnela nenavadno žival: kaj pravijo strokovnjaki (VIDEO)

Slovenija 18. Jun 202305:43 1 komentar
Zajem zaslona/N1

Naša bralka je pred dnevi na Štajerskem posnela nevsakdanjo žival. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so po ogledu posnetka za N1 pojasnili, za katero vrsto gre.

Bralka nam je posredovala posnetek, ko je pod Bočem v objektiv ujela žival, ovito v tulec. Kako je videti, poglejte na posnetku spodaj.

Kot so za N1 pojasnili na Nacionalnem inštitutu za biologijo, gre za gosenico metulja vrečkarja (Psychidae).

Za metulje vrečkarje je značilno, da si naredijo “vrečko” iz suhih bilk trave. To si naredijo tudi za zaščito.

Živi na travnikih in se prehranjuje s travo, sicer pa v Sloveniji živi veliko vrst, ki gradijo tudi različne hišice.

Gosenica se zabubi v hišice. Samec ima krila, medtem je samica partenogenetska in se oplodi sama, če samca ni pravočasno, so še pojasnili na inštitutu za biologijo.

Gre pa za popolnoma nenevarne živali.

“Vrečkarji se tradicionalno štejejo kot del naddružine moljev (Tineoidea). Na svetu je poznanih več kot 1.300 vrst vrečkarjev, od tega jih v Evropi živi 246. V Sloveniji uradno imamo 57 vrst,  Ime družine vrečkarji ni kar izmišljeno, saj gosenice iz svile in substrata izdelajo maskirne tulčke – vrečke, v katerih prebijejo vse svoje razvojne stadije. Te vreče pri nekaterih predstavljajo že umetniške stvaritve,” je zapisal Jure Rekelj v biltenu Trdoživ.

Kot piše, podobne ozke in v glavnem manjše vrečke gradijo tudi gosenice drugih metuljčkov (Microlepidoptera) iz sorodnih družin, kot so pravi molji (Tineidae) in tulčarji (Coleophoridae). “Vendar tako umetelno izdelanih slamnjač in pravih malih gradov iz zemlje, raznobarvnih kamenčkov, ostankov vejic, žuželk, mahu, lišajev in celo lupinic školjk ter polžkov ne poznamo pri metuljih nikjer drugje,” še piše v publikaciji Trdoživ.

Po besedah Reklja so vrečkarji ena redkih družin metuljev, v kateri se pojavlja partenogeneza. To je način nespolnega razmnoževanja, pri katerem pride do razvoja zarodka iz neoplojene jajčne celice.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje