Prihaja pravo poletje: v prihodnjih dneh blizu 35 stopinj Celzija

Slovenija 18. Jun 202317:19 0 komentarjev
Vročinski val v Kanadi
Chad Hipolito/REUTERS

Po daljšem obdobju nestanovitnega vremena so ljubitelje višjih temperatur te končno razveselile ta konec tedna. Najvišje temperature so se v nedeljo že povzpele do 30 stopinj Celzija. Pred nami pa je vroča prva polovica tedna, ki bi lahko prinesla tudi do 35 stopinj Celzija.

Napovedi meteorologov so se uresničile in vikend je s seboj prinesel tudi bolj poletne temperature. Te so ponekod že dosegle mejo tridesetih stopinj Celzija. Samodejne postaje Agencije RS za okolje so ob 16. uri najvišjo temperaturo namerile v Črnomlju, Novi Gorici, Trbovljah in na letališču Cerklje ob Krki. Povsod je živo srebro pokazalo 30 stopinj Celzija, prav toliko pa so prej namerili tudi v Novem mestu.

Prijetne so tudi temperature morja. Arsove merilne postaje vzdolž slovenske obale so namreč popoldne kazale, da ima morje nekje med 22 in 23 stopinj Celzija.

Začetek tedna pa bo še nekoliko bolj topel. Kot pravi zadnja vremenska napoved, bodo najvišje dnevne temperature v ponedeljek dosegale 31 stopinj Celzija, vedno bolj vroče pa bo tudi v torek in sredo. Vremenoslovec Blaž Šter je na Twitterju opozoril, da lahko v četrtek pričakujemo temperature blizu 35 stopinjam Celzija. Ob vročem vremenu ne gre izključiti možnosti posameznih popoldanskih vročinskih neviht, ki bodo po napoved agencije za okolje v torek in sredo nastajale predvsem na severu države.

Bo pa prvemu vročinskemu valčku sledila ohladitev in pošiljka padavin. Kot kaže Arsova napoved, bo v petek srednjo Evropo in vzhodne Alpe prešla hladna fronta, ki nam bo prinesla osvežitev s krajevnimi padavinami. Vremenoslovec Šter je v svojem tvitu opozoril tudi na možnost močnejših neviht, ki jih gre pričakovat predvsem v četrtek in petek.

Dolgoročne napovedi sicer kažejo, da bo padavinska epizoda kratka in že v soboto se bo nad nami spet okrepil anticiklon s toplejšim zrakom. Prihodnji vikend bo tako sončen, temperature pa se bodo okoli 30 stopinj Celzija znova zadrževale v zadnjem junijskem tednu.

Kdaj govorimo o vročinskem valu?

O vročinskem valu govorimo, ko povprečne temperature tri dni vztrajajo nad 24 stopinjami Celzija. Na Obali in na Goriškem je ta meja postavljena pri 26 stopinjah Celzija.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!