Opozicija vlado poziva k financiranju STA: “Je danes koga sram?”

Slovenija 08. Okt 202113:18 > 15:37 1 komentar
Alenka Bratušek
Marko Kaferle/DZ

Poslanci državnega zbora na izredni seje na zahtevo dela opozicije razpravljajo o finančnem izčrpavanju Slovenske tiskovne agencije (STA) s strani vlade.

Na izredni seji državnega zbora poslanci na zahtevo dela opozicije razpravljajo o finančnem izčrpavanju STA. Država namreč že devet mesecev agenciji ne plačuje za opravljanje javne službe, konec minulega meseca pa je odstopil tudi direktor Bojan Veselinovič.

Prvopodpisana pod zahtevo za sejo Alenka Bratušek (SAB) je spomnila na povezavo med agencijo in samostojno Slovenijo. “Koalicija, vi ste danes pripravljeni uničiti oboje,” je poudarila in izpostavila, da mora država spoštovati zakone. Obveznost plačila državi nalaga zakon o STA. Plačilo pa nalaga tudi sedmi PKP zakon, ki financiranje v letošnjem letu določa financiranje ne glede na pogodbo. Bratušek je spomnila, da so amandma predlagali v koalicijski SMC. “Imate zakonsko obveznost, ki je ne spoštujete,” je dejala.

Spomnila je na vse napade na agencijo, tako zapis predsednika vlade Janeza Janše, da je agencija “ventilator lažnih novic”, pripravo novega zakona o STA, Janšev tvit, da je “STA nacionalna sramota” in ustavitve financiranja. Spomnila je še, da je vlada naložila policiji preiskavo STA. “Kako naj ljudje spoštujejo zakone, če jih vi – prvorazredni – ne,” je dejala. “Nihče v tej dvorani ni nad zakonom,” je povedala in spomnila na določilo PKP. Dodala je, da je tak način dela povod za nezadovoljstvo prebivalcev.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je dejala, da STA, kljub številnim pozivom Ukoma, ni izrazil interesa za sklenitev pogodbe. Vlada poziva STA, naj začne izvajati javno službo, pošlje Ukomu ustrezno poročilo o javni službi in dosledno zagotavlja ločevanje javne službe ter tržnih dejavnosti, je navedla.

Koalicijski poslanci o pomenu sklenjene pogodbe

Alenka Jeraj (SDS) je izpostavila razpravo na včerajšnji seji odbora za kulturo, kjer naj bi bili deležni zmerljivk. Meni, da bi bile težave s financiranjem STA že rešene, če bi to želel dosedanji direktor Veselinovič. Navedla je, da naj bi v minulih letih iz STA odtekal denar na Dnevnik in da naj bi se produkti zaračunavali dvojno. Meni, da je treba pogodbo skleniti na podlagi minulega dela in ne, kot naj bi trdila opozicija, na podlagi poslovnega načrta. Opozicija trdi, da je treba razmerje urediti brez pogodbe, pravi Jeraj in se sprašuje, kako se bo potem določilo podrobnosti financiranja. V SDS ocenjujejo, da ne gre za izčrpavanje, ampak za skrbno ravnanje z javnim denarjem.

Ukom je STA poslal dva predloga pogodbe za letošnje leto, je dejala Tadeja Šuštar Zalar (NSi). Meni, da je predlog letošnje podobe v primerjavi s prejšnjo posodobljena smiselno. Ocenila je, da sklicatelji seje zavajajo z navedbami o domnevnem vplivu pogodbe na uredniško avtonomijo. Navedla je, da predlog pogodbe predlaga višje plačilo STA kot v letu 2020, saj naj bi se delo plačevalo po ceniku. “V NSi spoštujemo delo vseh novinarjev, tudi novinarjev STA. Ministri NSi so sklenili posebno pogodbo, ki omogoča nadaljnje sodelovanje z STA,” je dejala.

Predsednik DZ Igor Zorčič je poslance med sejo pozval, naj opravljajo svoje delo in ne tvitajo med sejo.

poslanci
Marko Kaferle/DZ

Opozicija pozvala vlado in koalicijo k spoštovanju zakonodaje

Matjaž Nemec (SD) je navedel, da sta Nobelovo nagrado prejela novinarja. “To je dokaz več, kako pomembni so neodvisni mediji,” je dejal. Z načrtnim rušenjem je Janša začel marca lani, je povedal. Opozicijski poslanci so, tako Nemec, primorani opozoriti vlado in koalicijo, naj spoštuje zakonodajo. Spomnil je, da so določilo glede STA v PKP vnesli koalicijski poslanci sami. “K spoštovanju zakonodaje so prisegli vsi člani vlade, žal s figo v žepu,” je povedal. Poslanec je STA opisal kot dobro delujočo institucijo. Vlado je pozval tudi k spoštovanju uredniške avtonomije. “Ko bo utihnila STA, bo nastopil oglušujoč molk, ki si ga demokratična država ne more privoščiti,” je dejal.

“Koalicijskim poslancem smo včeraj poskušali v šest urni razpravi poskušali povedati, da je nefinanciranje nedopustno,” je dejala Violeta Tomić (Levica). Spomnila je na pozive iz tujine ter neuspešna posredovanje med STA in vlado. “Vse zaman. Janša mora vse, kar si ne more podrediti, uničiti,” je poudarila. Vlada vedno znova išče nove vzroke za neplačilo, je dejala Tomić in izpostavila nesmotrno porabo sredstev Ukoma. “100 družin životari zaradi sadizma te vlade, ki ima polna usta družinskih vrednot,” je Tomić poudarila posledice neplačila.

Poslanci Levice in SD
Marko Kaferle/DZ

Marko Bandelli (SAB) je spomnil na začetke STA, poudaril je, da se je ustanovitev agencije razumelo kot začetek informacijske neodvisnosti. “STA je medijska hiša v javnem interesu. Več kot devet mesecev javno službo opravlja zastonj. STA so ljudje, ki za svoje delo ne prejemajo plačila,” je dejal. Novo pogodbo je primerjal s plačilom poslancev: “kot da bi bili mi plačani na število minut v razpravi”. Vlada ne spoštuje STA in zakonodaje, je poudaril. “V SAB od vlade zahtevamo, da spoštuje zakone in v treh dneh zagotovi financiranje STA. Narod vas ima dovolj, mi pa tudi,” je povedal Bandelli.

“Napad na agencijo ni spontan, nedolžen ali pogojen s kapricami ključnih deležnikov. Stopnjeval se je kot vojaška akcija, s končnim ciljem končnega uničenja agencije,” je dogajanje opisala Janja Sluga, vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev. “Kar se v zadnjem letu dogaja z STA, je nacionalna sramota,” je poudarila poslanka. Spomnila je tudi na odločitev vrhovnega sodišča, po kateri je Slovenija dolžna zagotoviti financiranje javne službe. Spomnila je tudi na vnos določbe o STA v PKP, pri čemer je Sluga vztrajala še kot poslanka SMC. Izjavo Janše, da bo STA dobila plačilo, ko bo podpisana pogodba, je označila kot laž.

“Je danes koga sram ali si večina reče ‘so what’ (pa kaj potem, op. a.)?,” je poslance vprašal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. “Kar počnete v koaliciji je pravno huliganstvo, izčrpavanje javne, in ne državne, agencije,” je dejal. Vlada je STA dolžna izplačati nadomestilo za javno službo, saj to določa zakonodaja, pravi Golubović. “To bi moralo biti jasno vsem, tudi vam v koaliciji,” je dodal. Delovanju vlade pripisuje odgovornost za nezaupanje prebivalcev: “Vi, vladna koalicija ste generator vsega, kar se slabega dogaja v državi. Vas pa ni sram.”

Poslanski skupini SMC in DeSUS nista predstavili svojega stališča.

državni zbor
Marko Kaferle/DZ

V SNS poudarili, da zaposleni še dobivajo plačilo

Dušan Šiško (SNS) meni, da vsi mediji poročajo politično in neobjektivno. “Zelo malo novinarjev dela iz tujine,” je dejal. Poudaril je, da so iz dela novinarjev poslanci SNS izključeni, saj da jih ni mogoče razvrstiti ne na levo ne na desno. Dodal je še, da se tudi v novicah STA ne pojavljajo pogosto. Želi si izvedeti, koliko dodatka zaradi epidemije so dobili novinarji STA. Problematiziral je plačila na agenciji in dodal, da mu je pet novinarjev dejalo, da zaposleni še vedno dobivajo plače.

STA plačilo čaka že 281 dni

STA plačila za javno službo ni dobila že 281 dni. Zaradi neuspešnih pogajanj z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo je odstopil dosedanji direktor Bojan Veselinovič, na razpis za njegovega naslednika pa se je prijavil zgolj nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc.

Na vprašanje, kdaj bo STA dobila plačilo za opravljeno javno službo, je premier Janez Janša na novinarski konferenci na vrhu EU-Zahodni Balkan odvrnil: “Isti dan, ko bo direktor podpisal pogodbo.”

Svobodni mediji nujni za demokracijo

Nobelovo nagrado za mir so danes podelili novinarjema Marii Ressa in Dmitriju Muratovu. Komite je s tem poudaril pomen svobode izražanja in svobode medijev, ki sta ključna za demokracijo in mir. Poudarili so še, da sta pravici do svobode izražanja in tiska na preizkušnji povsod, ne zgolj na vojnih območjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje