Bratušek uživa zaupanje stranke kljub izpadu iz parlamenta

Slovenija 04. Maj 202217:24 0 komentarjev
Alenka Bratušek
Žiga Živulović jr./BOBO

Organi SAB bodo v prihodnjih dneh opravili razpravo o volilnem rezultatu stranke. Stranki ni uspel preboj v parlament, a pozivov k odstopu predsednice Alenke Bratušek ni, je danes zatrdila vodja poslancev Maša Kociper. Ocenjuje pa, da je nastopil trenutek za povezovanje strank leve sredine, a uradni pogovori o možnem povezovanju še niso stekli.

SAB je na državnozborskih volitvah podprlo 2,61 odstotka volivcev, stranka pa je tako po dveh mandatih v državnem zboru ostala pod parlamentarnim pragom. Kot je v današnji izjavi za medije dejala Maša Kociper, stranko tako v prihodnje čaka razprava o doseženem volilnem rezultatu, ki jo bosta opravila tako izvršni odbor kot tudi svet stranke.

Po njenih besedah pa so sicer v stranki že zdaj enotni v oceni, da kot stranka z delom v parlamentu in v času volilne kampanje niso naredili nič narobe. Kot še poudarja, so v tokratni kampanji stranke leve sredine tudi na soočenjih delovale kot eno in niso medsebojno napadale druga druge. “In kar se je zgodilo, se je zgodilo, glasovi so se pač prelili k eni od strank,” rezultat volitev komentira Kociprova. Priznava pa, da jih je rezultat v stranki presenetil, še posebej ob dejstvu, da so ciljali na rezultat, ki bi jim prinesel osem do deset poslanskih mandatov, kar da so jim pred vstopom stranke Gibanje Svoboda na politični parket, nakazovale tudi nekatere javnomnenjske ankete.

O možnostih povezovanja z Gibanjem Svoboda pa je Kociprova danes spomnila le, da je pobudo oziroma idejo o povezovanju prvi podal predsednik stranke Robert Golob. Sama sicer ocenjuje, da je zgodovinsko gledano nastopil pravi trenutek povezovanja, da nastane “ena resna levosredinska liberalna stranka”, tudi zato ker sta iz parlamenta izpadli dve stranki z izkušnjami, članstvom in strokovnimi sodelavci.

“Če želi biti neka sredinska liberalna stranka močnejša, če ne želimo vsaka štiri leta nekega novega eksperimenta in če želimo imeti stranko, ki bo lahko nasprotnik močni desni stranki, kot je SDS, je takšno povezovanje definitivno smiselno,” ocenjuje. O morebitnem povezovanju oziroma združevanju bodo sicer morali odločati organi stranke, uradni pogovori na to temo pa še niso stekli, je še poudarila Kociprova. O morebitnem sodelovanju SAB v novi vladi – Golob je namreč že napovedal, da bodo sodelovali tudi s strankami, ki jim ni uspel preboj v parlament – pa je Kociprova danes dejala le, da se običajno najverjetnejši mandatar najprej pogovarja s koalicijskimi strankami, ostalih pogovorov pa, če bi ti potekali, ne morejo komentirati, saj da ti ne morejo potekati pred kamerami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!