Brez PCT ne na teraso gostilne ne k frizerju

Slovenija 06. Sep 202112:29 > 07. Sep 2021 11:23 13 komentarjev
Gostinski lokali PCT
Žiga Živulovič jr./BOBO

Obisk številnih dejavnosti brez izpolnjevanja pogoja PCT ni več mogoč. Od danes tisti, ki niso cepljeni, testirani ali covida-19 niso preboleli, med drugim ne morejo več v gostinski lokal ali k frizerju. Za zaposlene kot pogoj PCT šteje tudi samotestiranje.

Vlada je v soboto zaradi porasta okužb sprejela odlok, po katerem je pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) razširila na več dejavnosti. Po novem morajo pogoj PCT izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, obvezen pa je tudi za uporabnike nekaterih storitev.

Zaposleni v številnih dejavnostih morajo izpolnjevati PCT

Od tega tedna morajo tako pogoj PCT med drugim izpolnjevati zaposleni v zdravstvu, izobraževanju, javni upravi, socialnovarstvenih in kulturnih dejavnostih, pa tudi frizerji, duhovniki, taksisti, policisti, občinski redarji, zaposleni v zaporih in številni drugi. Podroben seznam dejavnosti, kjer je pogoj PCT obvezen, najdete na koncu članka.

Poleg tega je odlok, ki je bil objavljen v zadnjem uradnem listu, uvedel pomembno spremembo načina izpolnjevanja pogoja PCT za potrebe dela oziroma službe. Kadar je PCT zahtevan za opravljanje dela, bo tudi samotestiranje štelo kot izpolnjevanje tega pogoja.

Zaposleni, ki lahko pogoj PCT izpolnijo s samotestiranjem, se morajo samotestirati enkrat tedensko v enakih presledkih. To lahko počnejo doma ali v službi v dogovoru z delodajalcem, stroške krije slednji. Samotestiranje se ne preverja z dokazili, ampak mora zaposleni sam voditi evidenco samotestiranja.  “Za namen samotestiranja odgovorna oseba posreduje zaposlenemu evidenčni list, ki vsebuje datum samotestiranja, rezultat testa in podpis zaposlenega,” piše v odloku. Vendar pa se izvidi hitrih antigenskih testov pri samotestiranju ne vnašajo v centralni register in se tako ne uporabljajo za pridobitev evropskega digitalnega covidnega potrdila.

K frizerju in v gostilno le ljudje, ki izpolnjujejo pogoj PCT

V vseh teh dejavnostih (okvir spodaj) pa morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi stranke oziroma vsi uporabniki storitev. To pomeni, da lahko na primer gostinski lokal, frizerja ali kozmetični salon obiščejo le tisti, ki so cepljeni, testirani ali pa so covid-19 preboleli v zadnjih osmih mesecih. Brez pogoja PCT ni mogoče sedeti niti na terasi lokala. Za uporabnike storitev samotestiranje ne šteje kot izpolnjevanje pogoja PCT.

frizer
PROFIMEDIA

Poleg teh pa morajo pogoj PCT (brez možnosti samotestiranja) izpolnjevati tudi uporabniki zavodov za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov, zavodov izvajalcev socialnovarstvenih storitev, ki ponujajo možnost nastanitve. Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi športniki za kontaktne športe, uporabniki zaprtih žičniških naprav in obiskovalci v bolnišnicah ter zaporih, določa odlok vlade.

Necepljeni in tisti, ki covida-19 niso preboleli, lahko opravijo test PCR, ki velja 72 ur od odvzema brisa, ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Hitri antigenski testi so od avgusta plačljivi, zanj pa boste odšteli 12 evrov.

Izjeme: kje vse ne potrebujete pogoja PCT?

Uporabniki pa pogoja PCT ne potrebujejo v trgovinah, lekarnah, na bencinskih servisih, bankah, pri sklepanju zavarovalniških storitev, na pošti, pa tudi ne pri stiku z dostavno službo in pri osebnem prevzemu blaga ali hrane.

Pogoj PCT prav tako ni obvezen za uporabnike servisnih delavnic, tahografskih delavnic, nalog tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil ter rednih in vmesnih pregledov cistern ter pregledov vozil za izdajo certifikatov ADR o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga, kjer ni neposrednega stika z izvajalcem dejavnosti.

Pogoja PCT prav tako ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let in osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, prve tri razrede osnovne šole, prva dva razreda glasbene šole, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Pogoj PCT morajo od danes izpolnjevati zaposleni v naslednjih dejavnostih:

– zdravstvene dejavnosti,

– dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo in izobraževanjem odraslih,

– socialnovarstvene dejavnosti,

– kulturne dejavnosti,

– dejavnosti verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja pri kolektivnem uresničevanju verske svobode,

– dejavnosti ponujanja in prodaje blaga in storitev,

– dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil,

– dejavnosti izvajanja strokovnih izobraževanj in usposabljanj,

– dejavnosti izvajanja usposabljanj in preverjanj znanja na področju letalstva in pomorstva,

– dejavnosti športnih programov, športnih tekmovanj ter športnorekreativne dejavnosti v zaprtih prostorih,

– dejavnosti izvajanja usposabljanj in preverjanj znanja na področju zasebnega varovanja, varnosti na smučiščih, občinskega redarstva in detektivske dejavnosti,

– državni organi, uprave samoupravnih lokalnih skupnosti, javne agencije, javni skladi, javni gospodarski zavodi in javni zavodi, ki niso posebej opredeljeni v tem odstavku,

– dejavnosti avtotaksi prevozov,

– dejavnosti prevozov oseb v zaprtih žičniških napravah,

– delovišča in skupna delovišča, v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu,

– na deloviščih za osebe, ki imajo položaj udeleženca v skladu s področnimi predpisi (npr. za investitorja, projektanta, nadzornika in izvajalca v skladu s predpisom o graditvi objektov),

– policisti, občinski redarji in varnostno osebje, ki izvajajo naloge na področju zagotavljanja javnega reda in varnosti,

– osebe, ki delajo v zavodih za prestajanje kazni zapora, pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, azilnih domovih, integracijskih hišah,

– osebe, ki delajo kot osebni asistenti skladno z zakonom, ki ureja osebno asistenco, in osebe, ki delajo pri izvajalcih programov v podporo družini,

– uradne osebe, ki opravljajo nadzor po področnih predpisih (npr. inšpektorji) oziroma tiste, ki izvajajo nadzor nad izvajanjem tega odloka, in pooblaščene osebe, ki opravljajo izvršbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje