Brglez: Ivo Vajgl bo moj svetovalec. Pirc Musar: Ponujal se je tudi meni (VIDEO)

Milan Brglez je v soočenju na N1 razkril, da mu bo v primeru izvolitve za predsednika republike pri zunanji politiki svetoval Ivo Vajgl, ki je sicer konec prejšnjega meseca odstopil od predsedniške kandidature in v tekmi za Pahorjevega naslednika podprl ravno Brgleza. Nataša Pirc Musar pa je povedala, da je Vajgl prek posrednika kontaktiral tudi njo in se ji v zameno za odstop od kandidature ponudil za svetovalca. Vajgl pravi, da to ne drži in da pri teh dogovorih ni nikoli sodeloval. Je pa ta ponudba po njegovih besedah prišla od osebe, ki podpira Pirc Musar.

Predsedniški kandidati Milan Brglez, Nataša Pirc MusarMiha Kordiš in Vladimir Prebilič so v soočenju na N1 odgovarjali tudi na vprašanje, kdo bodo v primeru izvolitve njihovi najožji in ključni sodelavci v kabinetu predsednika republike.

Brglezu bi svetoval Vajgl …

Milan Brglez je povedal, da se namerava obdati s svetovalci, ki vedo več od njega. “Eden od njih, ki bo za zunanjo politiko, bo gotovo Ivo Vajgl. Več pa v tem trenutku ne bi želel razkriti. Vajgl me je podprl, nadaljevala bova sodelovanje na takšen ali drugačen način,” je dejal. Spomnimo: Vajgl je svojo kandidaturo napovedal sredi avgusta, nato pa je konec septembra sporočil, da izstopa iz tekme, čeprav je po lastnih navedbah zbral “zelo veliko podpisov volilcev”. Takrat je tudi napovedal, da v predsedniški tekmi podpira Brgleza. 

… ta naj bi se ponudil tudi Nataši Pirc Musar

Nataša Pirc Musar je Brglezovo razkritje, da bi sodeloval z Vajglom, označila kot “zanimivo”. “Gospod Ivo Vajgl me je preko posrednika poklical in sporočil, da se je pripravljen umakniti iz predsedniške kampanje v zameno za mesto svetovalca za zunanjo politiko. Jaz sem seveda to odklonila,” je povedala v soočenju na N1. Kot je pojasnila, je želela s tem razkritjem le ponazoriti, “kakšna kupčkanja se dogajajo v ozadju strankarskih kandidatov”.

Je Vajgl poklical Brgleza ali Brglez Vajgla?

Na vprašanje voditelja Mihe Orešnika, ali je šlo torej pri Brglezovem dogovoru z Vajglom  za neke vrste kupčijo, je kandidat SD in Svobode odgovoril, da ne, saj da sta z Vajglom “znotraj istega ideološkega pola”. “Tudi midva,” je pristavila Pirc Musar, s čimer pa se Brglez ni strinjal. Poudaril je, da se pogledi Pirc Musar in Vajgla pri nekaterih vprašanjih na področju zunanje politike močno razlikujejo.  

Soočenje
Aljaž Uršej/N1

Brglez je  zatrdil, da se je za Vajglovo pomoč odločil sam in da mu ni ta ničesar ponujal.  Kot je pojasnil, je bil po odstopu Marte Kos prav Vajgl tisti kandidat, ki bi ga sam lahko podprl. Zdelo se mu je smiselno, da se o teh zadevah pogovorita. “Sodelovala sva že prej, sodelovala bova tudi kasneje,” je povedal Brglez.

Vajgl: Navedbe Nataše Pirc Musar ne držijo

Ivo Vajgl je za N1 dejal, da navedbe Nataše Pirc Musar, da jo je kontaktiral prek posrednika, ne držijo. “Ne, to ni res. Lahko, da je kakšen posrednik ali posrednica s tem operiral, ampak jaz mu tega nisem naročil,” je povedal.

Ob tem se je spomnil, da je do njega  res prišla znanka – novinarka, ki je imela stike s Pirc Musar oziroma je bila njena podpornica. Vprašala ga je, ali bi bil v primeru, če bo odstopil od predsedniške kandidature, pripravljen sodelovati s Pirc Musar.

“Rekel nisem ne ja, ne ne. Sam pa se o tem s Pirc Musar nisem nikoli pogovarjal. Očitno je šlo za pogovor Pirc Musar s tretjo osebo, ne pa z mano. Meni na kraj pameti nikoli ni padlo, da bi bil zunanjepolitični svetovalec Pirc Musar,” je dodal.

Vajgl je še izpostavil, da je od kandidature odstopil nekaj dni pred iztekom roka, ko je ugotovil, da mu ne bo uspelo zbrati dovolj podpisov. Če bi mu uspelo, se za tak korak nikakor ne bi odločil.  “Sodeloval bi v soočenjih in nato na predsedniških volitvah zmagal.” Iz vsega omenjenega je po Vajglovih besedah jasno, da so navedbe, da se je ponujal za svetovalca Pirc Musar, izmišljene.

Glede Brglezovih besed, da naj bi bil, če se bo preselil v predsedniško palačo, Vajgl njegov zunanjepolitični svetovalec, pa je bivši zunanji minister dejal:  “Ne iščem službe,  sem pa pripravljen sodelovati z vsakim, ki potrebuje moj nasvet ali  moje sodelovanje pri kakšnem zunanjepolitičnem projektu.”

Ivo Vajgl
Žiga Živulović jr./Bobo

Med Milanom Brglezom in Natašo Pirc Musar se je razvila tudi razprava o razlikah v njunih pogledih na zunanjepolitičnem področju. Po Brglezovih navedbah naj bi imela na primer  različne poglede na priznanje Palestine pa na Katalonijo … “Vedno sem bil  naklonjen priznanju Palestine, seveda pa bi bilo treba ohraniti dobre odnose z Izraelom. Velika enigma pa je, na kakšen način je to mogoče izpeljati,” je svoje poglede pojasnil Brglez.

Pirc Musar pa je ocenila, da ima njen protikandidat kot visokošolski učitelj s področja mednarodnih odnosov zagotovo veliko izkušenj.   “Kot predsednica republike si bom  na področju mednarodnih odnosov in zunanje politike želela popolno usklajenost med predsednikom vlade, predsednico republike in državnim zborom. Ne sme se nam zgoditi, da predsednik vlade v tujini govori eno, predsednik države pa drugo,” je povedala.

O imenih, ki jih vidi kot svoje svetovalce, je bila skrivnostna. Dejala je zgolj, da bo te pridobila iz akademskih, gospodarskih in socialnih krogov. “Nikoli si nisem delala utvar, da znam vse. Imena svetovalcev bom razkrila po 13. novembru. To je dan D.” Ob tem je dodala, da se na področjih, kjer nima dovolj znanja,  posvetuje, na koncu pa si vedno oblikuje svoje mnenje.

Prebiliču bi svetovali ljudje iz akademskih krogov

Vladimir Prebilič je v soočenju na N1 povedal, da so njegovi sodelavci skrbno izbrani. “To so v glavnem ljudje iz akademskih krogov, kolegi profesorji z različnih fakultet pa tudi z različnih univerz. Vendar se za zdaj še ne želijo javno izpostaviti, ”  je poudaril. Ob tem je zagotovil, da se bo v primeru izvolitve za predsednika obdal z ljudmi, ki bodo najbolj kompetentni.

Kordiš bi izbral mlajše svetovalce

Miha Kordiš pa je poudaril, da je Levica znana po dveh stvareh: je mlada stranka in  ima “z naskokom najboljšo ekipo”. “Smo edina poslanska skupina, ki je bila sposobna sama pripraviti zakon za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” je izpostavil. Tudi on ni želel razkriti, koga vidi v svojem kabinetu, če bo postal predsednik države. “Glede na dinamiko naše stranke pa bi bila povprečna starost mojega kabineta po vsej verjetnosti pod 40 let,” je navedel.

Oglejte si celotno N1 SOOČENJE

Podkast: soočenje lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.