Koalicija zavrnila predlog SDS, na referendume naj bi se podali 27. novembra

Slovenija 14. Okt 202216:26 15 komentarjev
Branko Grims
Foto: N1

Odbor za notranje zadeve in javno upravo je kot datum referenduma o spremembah zakona o vladi podprl 27. november. Takšen razplet je mogoče pričakovati tudi pri ponedeljkovem odločanju matičnih delovnih teles o datumih referendumov o zakonih o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. SDS kot predlagateljica referendumov je temu datumu sicer nasprotovala; predlagala je odločanje volilcev hkrati z drugim krogom županskih volitev 4. decembra. Državni zbor bo referendume razpisal v torek.

Dvomov tako rekoč ni več: referendumi se bodo odvili 27. novembra. Parlamentarni odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je namreč soglasno podprl predlog odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vladi, v katerem je kot datum referenduma naveden 27. november. Roki za opravila za izvedbo referenduma naj bi začeli teči 25. oktobra.

Tej odločitvi naj bi v ponedeljek sledila tudi odbora za zdravstvo in za kulturo, ki bosta obravnavala predloga odlokov o razpisu zakonodajnih referendumov o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi oziroma o spremembah zakona o RTV Slovenija. Državni zbor bo referendume razpisal v torek.

27. novembra naj bi bil torej samostojen referendumski dan, saj na to nedeljo ne bo nobenih volitev. Koalicija se je sicer zavzemala, da bi referendume izpeljali hkrati s predsedniškimi volitvami 13. novembra, kot poudarjajo njeni predstavniki, pa je SDS z vložitvijo podpisov volilcev na zadnji možni dan tak razplet onemogočila. V SDS odgovarjajo, da tega datuma v nobenem primeru ne bi mogli ujeti, in dodajajo, da so s štetjem tako hiteli, da so imeli pri tem zaradi papirja okrvavljene prste.

Poslanci SDS z izbiro 27. novembra niso zadovoljni. Na današnji seji odbora za notranje zadeve in javno upravo so predlagali amandma, da bi referendume izpeljali hkrati z drugim krogom županskih volitev 4. decembra. Po njihovih navedbah bi bilo to mnogo bolj racionalno kot pa samostojni referendumski dan – tako zaradi manjših stroškov kot zaradi večje udeležbe, pa tudi zato, ker volilcem ne bi bilo treba na volišča več nedelj zapored. Vendar koalicijski poslanci predloga SDS niso podprli. Poudarjali so, da bi bilo lokalne volitve in referendume organizacijsko težko izpeljati skupaj: volilne odbore bi bilo treba po njihovih navedbah podvojiti, ponekod bi morali organizirati dvojna volišča …

Ob tem se je na seji odbora razvila precej burna razprava. Poslanci SDS so koaliciji očitali, da ji ni mar za davkoplačevalski denar, temveč z izbiro samostojnega referendumskega dne igra na karto, da nasprotniki vladnih projektov ne bi dosegli za zavrnitev zakonov potrebnega kvoruma. Izpostavljali so, da so referendumi temelj demokracije, a da vladajoči v svojem napuhu tega ne razumejo. Vladnim strankam so celo očitali, da jim je več do migrantov kot do lastnih državljanov.

Koalicijski poslanci so jim odgovarjali, da nikakor ne igrajo na nizko udeležbo, temveč volilce že pozivajo h glasovanju na referendumih. Izrazili so pričakovanje, da se bo ponovil 24. april, ko so volilci politiki SDS rekli odločen “ne”. “SDS z igračkanjem z množico referendumov izigrava demokracijo. Kadar je Branko Grims zastavonoša pobud, vemo, kako se nam piše,” je dejala poslanka Levice Nataša Sukič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje