Brščič izgubil tožbo proti Mescu

Slovenija 13. Jun 202314:22 1 komentar
BOBO/N1

Nekdanjemu predsedniku stranke Domovinska liga Bernardu Brščiču ni uspela tožba proti ministru za delo Luko Mesca, poroča Dnevnik. Mesca je tožil, ker ga je pred leti v državnem zboru in nato še v televizijski oddaji označil za fašista.

Ekonomistu in nekdanjemu predsedniku stranke Domovinska liga Bernardu Brščiču tožba zoper ministra za delo Luka Mesca ni uspela, poroča Dnevnik.

Brščič je takrat poslanca Mesca tožil, ker ga je leta 2018 v državnem zboru in nato še v televizijski oddaji označil za fašista. Od njega je najprej zaradi “čustvenih bolečin” zahteval osem tisoč evrov odškodnine, nato je znesek znižal na štiri tisoč evrov in javno opravičilo v državnem zboru.

A je sodnica na ljubljanskem okrajnem sodišču tožbo zavrnila. Ni se strinjala z Brščičevim stališčem, da naj bi mu Mesec s tem, ko ga je označil za fašista, pripisoval lastnosti fašistov iz druge svetovne vojne.

Po mnenju sodišča so bili Brščičevi zapisi in javni nastopi provokativni in polni verskih, etničnih, kulturnih ter drugih predsodkov. Zaradi nestrpnih, zaničujočih, pa tudi provokativnih besed bi moral biti Brščič do kritik na svoj račun strpnejši od običajnega posameznika, mnenje sodišča še povzema Dnevnik.

Po mnenju sodišča se morajo poslanci na drugi strani izogibati izjav, katerih edini namen je žaljenje oziroma sramotenje ter spodbujanje sovraštva in nestrpnosti. “Vendar pri oznaki Brščiča za fašista ni šlo za nič od naštetega. Nekaj drugega je njihovo opozarjanje na izražanje, ki bi lahko ogrozilo demokracijo in svobodo,. Obramba demokracije in njenih načel je namreč ena od glavnih dolžnosti vsakega poslanca,” je v sodbi še zapisala sodnica.

Sodba še ni pravnomočna, saj se Brščič nanjo lahko še pritoži.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje