Bruseljski obračun Milana Zvera in Ljudmile Novak: kdo je kriv za Janšev poraz?

Slovenija 30. Maj 202220:40 > 21:56 17 komentarjev
Milan Zver in Ljudmila Novak
BOBO/PROFIMEDIA/N1

Na srečanju EPP je prišlo do napetosti in izmenjave očitkov med dvema evropskima poslancema iz Slovenije. Milan Zver je nastajajočo Golobovo vlado označil kot prokremeljsko, Ljudmila Novak pa mu je odgovorila, da to ne drži in da je za poraz odhajajoče koalicije kriv izključno Janez Janša.

V Bruslju je potekalo srečanje največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP). Njen predstavnik iz Slovenije, evropski poslanec Milan Zver, izvoljen na listi SDS, je ob tem kolegom skušal razložiti vzroke za poraz njegove stranke na aprilskih parlamentarnih volitvah. Kot je po informacijah N1 dejal Zver, se je v Sloveniji zgodil Winston Churchill sindrom. Torej, da je Winston Churchill kot veliki zmagovalec druge svetovne vojne nato na rednih parlamentarnih volitvah izgubil in da se je nekaj podobnega zgodilo tudi odhajajočemu premierju in predsedniku njegove stranke Janezu Janši.

Zver je to utemeljil z navajanjem podatkov o najvišji gospodarski rasti v EU, o uspešnem spopadanju vlade s pandemijo in drugih indikatorjih razvoja, da pa tega ljudje kljub temu niso nagradili. Za to je okrivil tudi slovenske medije, ki da so v 90 odstotkih v levi lasti, novi stranki brez izkušenj pa so po njegovem mnenju že tretjič zapored pomagali do prepričljive zmage. A Zver na podlagi preteklih izkušenj verjame, da bo tudi stranka Roberta Goloba tako hitro, kot je nastala in uspela, tudi izginila.

Ob tem je Gibanje Svoboda označil kot ekstremno levo, Roberta Goloba pa za energetskega oligarha ali tajkuna, ki da bo pod močnim vplivom gospodarskih in drugih lobijev. Zver je tudi ocenil, da bo nova vlada tudi pod vplivom Rusije in da gre za prokremeljsko vlado.

Ljudmila Novak: “To je izključno poraz Janeza Janše”

Nato se je oglasila še Ljudmila Novak, ki prav tako sedi v poslanskih klopeh EPP, a je bila izvoljena na listi Nove Slovenije. Že v preteklosti sicer ni skoparila s kritikami na račun Janeza Janše in njegovega načina vladanja. Tako je tudi tokrat menila, da je stranka, ki jo je do leta 2018 tudi vodila, “vedno žrtev nekaterih potez predsednika vlade Janeza Janše”. Kot pravi, so bile te volitve referendum proti Janši in njegovim potezam, ki da so zelo podobne potezam madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Zverove očitke, da bo Golobova vlada prokremeljska, pa je zavrnila z besedami: “Vsa slovenska politika je proti vojni v Ukrajini, proti Putinu in ni dostojno, da sedaj krivdo za ta poraz valimo na Putina. To ni res.”

Kot meni Ljudmila Novak, je Roberta Goloba in njegovo prepričljivo zmago pravzaprav “naredila Janševa vlada, ker je odstavljala razne direktorje, ker je delala čistko na javni RTV, ker je uničevala STA. Meni je žal, da je moja stranka tudi žrtev takega delovanja. To je izključno poraz Janeza Janše, vlada je sicer naredila veliko dobrih potez”, je dodala Novak, a ocenila, da ljudje v Sloveniji pač ne želijo Janševega načina vladanja.

“In mislim, da bi Evropska ljudska stranka morala enkrat to tudi videti, spregledati in mu ne dajati podpore. Ker sem se oglasila, pričakujem spet velik napad name v Sloveniji, kar se redno dogaja, ker se pač s takimi potezami ne strinjam,” je še dodala Novak, ki so jo medtem mediji blizu SDS že označili kot najmočnejšo ambasadorko levice v Evropskem parlamentu.

Na njene besede se je nato odzval Milan Zver, ki je dejal, da mu je zelo žal, da Ljudmila Novak ponovno napada SDS in predsednika Janšo. Kot trdi Zver, je bila Novak ves čas tudi nasprotnica desnosredinske vlade v Sloveniji. Ob tem je potegnil vzporednico z grškimi kolegi iz EPP, ki da imajo v svojih vrstah enak problem in da bodo morali v Evropski ljudski stranki v prihodnosti odpreti razpravo tudi o tem.

Evropski poslanec iz vrst SDS je svoj odziv zaključil z besedami, da je treba spoštovati drugačno mnenje, a da ima vse svoje meje. Da je nekdo tako alergičen na osebni ravni do nekoga, mu ne daje nobene pravice, da tolče po EPP tako, kot to dela ves čas Ljudmila Novak, je še dejal Zver.

Zvečer je na družbenih omrežjih Novak tudi sama objavila celotni posnetek z dodanim pojasnilom, da je to storila, ker je šlo v Bruslju za interno zasedanje, na katerem so bili prisotni vsi predstavniki predstavniki evropske desnosredinske politične družine in se je, tako Novak, na tako hude manipulacije Zvera morala odzvati. Kot je dodala, je Zver v svoji analizi jasno namignil, da je nedavni rezultat državnozborskih volitev posledica “Putinove Rusije in ne svobodne volje več kot 70 odstotkov volilnih upravičenk in upravičencev”. Dodala je še, da si kot krščanska demokratka ne bi oprostila, če bi ob tovrstnih poskusih manipulacije, s katerimi naj bi Zver želel načeti suverenost in integriteto Slovenije, preprosto ostala tiho.

Med dosedanjima koalicijskima partnericama SDS in NSi je sicer kmalu po volitvah zavrelo, saj so krščanski demokrati s pomočjo nove koalicije prišli do dodatnega predsedniškega mesta v delovnih telesih državnega zbora, tega pa je izgubila SDS. Predsednik NSi Matej Tonin je ob tem zapisal, da se njegova stranka ne bo podrejala nikomur – ne SDS in ne koaliciji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje