Bum dostave hrane ne pojenja: lanski rekorder oddal za 30.000 evrov naročil

Slovenija 03. Jan 202405:15 2 komentarja
Glovo
Foto: Borut Živulović/BOBO

Zanimanje za naročanje hrane prek dostavljalcev je med ljudmi še vedno precejšnje. Po besedah dostavljalcev število naročil izdelkov iz trgovin raste. Katere jedi pa smo v Sloveniji lani največkrat naročali in koliko je za dostave v vsem letu zapravil rekorder?

Na ulicah slovenskih mest še vedno vsak dan opažamo trume kolesarjev in motoristov z modrimi in rumenimi nahrbtniki, ki brzijo naokoli in skušajo čim hitreje dostaviti hrano. Dostave, ki so se razcvetele med pandemijo, so se v zadnjih letih dodobra zasidrale v naše vsakdane.

Marsikdo bi si mislil, da ob splošni draginji hrano manjkrat naročimo, vendar (sicer skopi) podatki največjih dveh dostavljalcev hrane pri nas tega ne potrjujejo. Natančnejših številk o skupnih letnih naročilih hrane nam niso želeli razkriti ne pri Glovu ne pri Woltu. Ti so v odgovoru na to vprašanje zapisali, da se rast naročil hrane prek njihove aplikacije nadaljuje. Pri Glovu skupnega števila lanskih naročil niso komentirali, so pa navedli, da se je število njihovih partnerjev letos povečalo za 27 odstotkov.

Kaj naročamo največkrat?

Omenjena ponudnika strankam največkrat dostavita burgerje, ki so bili najbolj priljubljeni. Pri Glovu so kot izjemno zaželene izpostavili še piščančje medaljone in pice. Največ naročil dobi Glovo med 19. in 21. uro, med najbolj prometnimi meseci pa so bili januar, marec in maj.

Pri Glovu so izpostavili še dva rekorda. Stranka iz Ljubljane je pri njih v celotnem lanskem letu oddala 904 naročila in zanje plačala več kot 30.000 evrov. Drugi rekord je postavil dostavljalec iz Domžal, ki je prevozil 31.300 kilometrov in tako postal dostavljalec z največ prevoženimi kilometri v celotni mednarodni mreži tega ponudnika.

Tako pri Woltu kot pri Glovu izpostavljajo izjemno rast zanimanja za dostavo hrane in drugih izdelkov iz trgovin. Pri Woltu se je število naročil iz trgovin v primerjavi z lanskim letom več kot podvojilo, pri Glovu pa se je zvišalo za 38 odstotkov. Pri “rumenem” dostavljalcu opažajo kar 84-odstotni porast dostav iz darilnega programa, za 46 odstotkov pa so se povečala naročila iz erotičnih trgovin, navajajo.

Na dom si torej lahko danes naročite že skoraj karkoli. Pri Woltu so tako letos strankam dostavili glasbene inštrumente, vibratorje, lopate za sneg, kokice iz kina, kavni aparat, pametni telefon in celo udarni vrtalnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje