Burja na Vipavskem prevrnila pet vozil, voznike so morali reševati gasilci

Slovenija 09. Jan 202407:48 > 14:16 2 komentarja
Prevrnjeni tovornjaki v Vipavski dolini
Prevrnjeni tovornjaki na Vipavskem (Foto: Gasilsko reševalni center Ajdovščina/Facebook)

Močnejša burja je znova poskrbela, da je za ves promet zaprta primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Omejitve za nekatere skupine vozil veljajo tudi v Vipavski dolini, kjer je burja kljub prepovedi vožnje za to skupino vozil prevrnila več tovornjakov. Policija je poleg tega opazila tudi več voznikov, ki niso upoštevali izločanja na hitri cesti.

Na Primorskem že nekaj dni piha močnejša burja, ki povzroča nevšečnosti predvsem v prometu. Tako je tudi danes, ko je prav zaradi vetra med priključkoma Kastelec in Kozina zaprta primorska avtocesta proti Ljubljani. Promet je preusmerjen na regionalno cesto Kastelec–Kozina.

Vetrovno je tudi v Vipavski dolini, kjer na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo velja prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Enaka omejitev velja tudi na regionalni cesti Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava, na cesti Vipava–Ajdovščina pa trenutno ne smejo voziti počitniške prikolice, hladilniki in vozila s ponjavami, lažja od osem ton.

Kljub prepovedim in opozorilom pa je burja v Vipavski dolini prevrnila več tovornih vozil. Kot so za N1 dejali na policijski upravi Nova Gorica, so bili do sedaj obveščeni o štirih prevrnjenih tovornjakih, v enem primeru pa je burja prevrnila kombi s prikolico. Tako je zjutraj močan sunek vetra, še preden so na regionalni cesti proti Vipavi razglasili prepoved vožnje, v Podnanosu na bok prevrnil kombi s tovorno prikolico, na kateri sta romunska državljana prevažala počitniško prikolico. Dvojica ni bila poškodovana, primer pa so policisti zaključili z uradnim zaznamkom.

Prav v Podnanosu je močan sunek vetra v času prepovedi vožnje po regionalni cesti dopoldne na bok prevrnil še vsaj dva tovornjaka. V obeh primerih so morali posredovati gasilci, ki so ujetim voznikom pomagali iz vozila. Eden od dveh tovornjakov, ki ga je vozil srbski državljan, je nekaj časa oviral promet.

Nekoliko kasneje pa je burja na regionalni cesti v bližini Manč prevrnila še en tovornjak, v katerem je bil ujet 23-letni hrvaški državljan. Kot so dejali na novogoriški policijski upravi, so tudi njemu iz vozila pomagali gasilci, zaradi lažjih poškodb pa je moral na pregled v zdravstveni dom v Ajdovščini.

Policisti so poleg tega na vipavski hitri cesti zasledili več voznikov, ki niso upoštevali prepovedi vožnje in se niso izločili iz prometa. Denarna kazen za neupoštevanje zapore ceste ali omejitve v času močne burje znaša 200 evrov za posameznika in 1.000 evrov za podjetje, so še navedli na PU Nova Gorica.

Najmočnejši sunki burje v Vipavski dolini že od jutra presegajo hitrosti 100 kilometrov na uro. Sunek burje v Podnanosu je tako sredi dopoldneva dosegel hitrost 123 kilometrov na uro. Vremenska napoved je sicer napovedovala, da bo burja danes dopoldne še naprej presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Na Agenciji RS za okolje so prav zaradi močnega vetra za jugozahod Slovenije izdali oranžno opozorilo. Burja bo po napovedih Arsa popoldne začela slabeti.

Omejitve v prometu še vedno veljajo predvsem za tovorna vozila, ki jim zaradi njihove višine grozi še večja nevarnost, da jih močni sunki vetra prevrnejo. Moč vetra se stopnjuje tudi s hitrostjo vozil, so še opozorili na PU Nova Gorica. Zato so posvarili voznike, naj zaradi burje ustrezno prilagodijo hitrost in so pozorni tudi na primerno varnostno razdaljo. Preden se odpravijo na pot, pa naj preverijo razmere na cestah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje