Burno vremensko dogajanje v sredo: dež, grmenje in sneg

Slovenija 03. Jan 202209:45 > 10:17 0 komentarjev
Sneg
Profimedia

V sredo nas čaka sprememba vremena, saj pričakujemo prehod burne hladne fronte čez Slovenijo, ki bo prinesla ohladitev in močno sneženje do nižin. Preden bo dež prešel v sneg, pa vremenoslovci napovedujejo nevihte z nalivi in celo grmenjem.

Prehod hladne fronte v sredo bo kar buren, piše Neurje.si, saj se lahko pojavijo tudi nevihte z nalivi in grmenjem. Meja sneženja se bo marsikje spustila do nižin.

Po navedbah spletne strani Vreme 24/7 bo hladnejši zrak nad Slovenijo začel dotekati v sredo okoli poldneva. Sneg bodo najprej dočakali na Gorenjskem in Koroškem, že popoldne pa lahko dež preide v sneg tudi v osrednji Sloveniji.

Najmanj možnosti, da bi videli prve snežinke letošnjega leta, bodo imeli v nižinah severovzhodne Slovenije, kjer bo tudi ohladitev manj izrazita. Na Notranjskem in Kočevskem bo po trenutnih napovedih dež prešel v sneg v sredo proti večeru.

Od četrtka do konca tedna pa kaže na večinoma suho in jasno vreme, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso). Jutranje temperature bodo pod lediščem, dnevne pa nekaj stopinj nad ničlo.

V sredo se bodo plazovne razmere v gorah hitro poslabšale, opozarja Uprava za zaščito in reševanje. Novi sneg bo suh, podlaga pa trda – tako bo pod novim snegom le šibka plast. Močan severni veter bo sneg spihal v zamete, nastala pa bodo obsežna območja napihanega snega. Na legah, ki so izpostavljene vetru, bo ta razkril poledenelo podlago. Razmere bodo skrajno zahtevne in nevarne, nevarnost snežnih plazov pa se bo povečala.

Z bolj strmih pobočij se bodo prožili plazovi suhega in kložastega snega. Na vetru izpostavljenih legah bo obstajala nevarnost zdrsa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!