Prihaja prva snežna pošiljka letos, bo snežilo tudi po nižinah?

Slovenija 02. Jan 202216:21 > 17:45 1 komentar
Sneg
Žiga Živulović/BOBO

Po napovedih meteorologov bodo padavine vso državo zajele v sredo, ponekod pa bo tudi snežilo. Za zdaj je po besedah dežurnega meteorologa Uroša Strajnarja napoved, kje vse bo snežilo, še zelo nezanesljiva. Se bo pa s padavinami končala inverzija.

Prehod iz leta 2021 v 2022 je bil marsikje meglen. Medtem ko je v Ljubljani le za kakšno uro sonce pokukalo in prebilo meglo, je bilo v višjih legah sončno in za januar zelo toplo. Prestolnica se je kopala v megli, ob vzponu na priljubljen ljubljanski hrib Šmarno goro pa se je že odprl lep razgled in topel občutek sonca.

V Črnomlju, Krškem, Cerkljah ob Krki, Novem mestu so namerili 14 stopinj Celzija, na Ptuju pa še stopinjo več. V hrvaški Dalmaciji so medtem prvi dan leta 2022 podrli temperaturne rekorde, saj se je v Sinju ogrelo čez 20 stopinj Celzija.

Pogled s Studenčice:

Vreme Studenčice Vreme Studenčice
Borut Živulovič/BOBO
Vreme Studenčice Vreme Studenčice
Foto: Borut Živulovič/BOBO
Vreme Studenčice Vreme Studenčice
Borut Živulovič/BOBO
Vreme Studenčice Vreme Studenčice
Borut Živulovič/BOBO
Vreme Studenčice Vreme Studenčice
Borut Živulovič/BOBO
Vreme Studenčice Vreme Studenčice
Borut Živulovič/BOBO

V torek začetek padavin

A že v torek prihaja sprememba, saj bo na Primorskem in Notranjskem občasno rosilo in rahlo deževalo. V sredo pa bodo celotno državo zajele padavine, ki se bodo okrepile, ob tem pa se bo popoldan spuščala meja sneženja.

Kje vse bo snežilo oziroma kako nizko se bo spustila meja sneženja, dežurni meteorolog Uroš Strajnar ne želi napovedovati, saj je za zdaj napoved še nezanesljiva. “Bolj verjetno je, da bo sneg v nižjih legah na vzhodu države,” je dejal za N1.

Večjo snežno pošiljko smo proti koncu leta dobili še pred začetkom koledarske zime. Konec novembra je zajetna snežna pošiljka pobelila številne hribe, največ snega pa je zapadlo na Kaninu in Voglu.

Slovenska smučišča imajo že vso letošnjo zimo dovolj snežne odeje in so imele v tem tednu, ko so bile šolske počitnice, povečan obisk. Nekaj težav so imeli le zaradi pomanjkljivosti preverjanja pri letnih vozovnicah.

Zajetna snežna porcija je Slovenijo doletela še 9. decembra, ko je sneg pobelil tudi prestolnico.

Obilnejših padavin za zdaj ni napovedanih

V torek in sredo se bo s padavinami končala inverzija. “V torek bo začel pihati jugozahodnik, v sredo pa bi lahko bilo inverzij konec, ko bodo državo zajele padavine,” napoveduje Strajnar in dodaja, da je to bolj običajno januarsko vreme.

Večjih pošiljk padavin za zdaj Strajnar ne napoveduje. “Za zdaj nič ne kaže, da bi prišla kakšna večja količina padavin. Mogoče še nekaj malega v soboto in v ponedeljek,” dodaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje