Čaka nas vremenski preobrat

Slovenija 18. Dec 202209:19 0 komentarjev
otoplitev, vreme,gozd,
Profimedia

V soboto je mnoge razveselilo belo zimsko jutro. Kdaj lahko spet pričakujemo sneg? Vremenoslovec Blaž Šter pravi, da prav kmalu ne bo snežilo. Pravzaprav nas čaka vremenski preobrat.

Po sobotnem belem zimskem jutru in nizkih temperaturah, ki se bodo nadaljevale le še v začetku tedna, dežurni meteorolog Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) Blaž Šter napoveduje vremenski preobrat in tople božične praznike.

V ponedeljek in torek bodo tudi čez dan vztrajale nizke temperature pod lediščem, predvidoma v sredo pa se bodo nenadoma dvignile in bodo čez dan dosegale med pet in 10 stopinj Celzija. Kot pravi Šter, “snega ni na vidiku” še kar nekaj časa, pred nami je namreč dolgotrajna otoplitev, ki ne bo popustila do konca božičnih praznikov. “Šele okoli novega leta lahko pričakujemo ponovno ohladitev ali padavine,” napoveduje. Čeprav nas v prihodnjem tednu čaka oblačno vreme, obsežnejših padavin ne bo. Nekaj dežja — pršenje — lahko v torek, sredo in četrtek pričakujejo na Primorskem.

Sneg, ki smo ga dočakali v soboto, bo po nižinah izginil. Otoplitev bo občutna tudi nad 1500 metri nadmorske višine, tudi tam bodo temperature nad lediščem. A snežna odeja se bo v visokogorju vseeno obdržala, saj ne bo toliko odjuge kot v nižinah. Čeprav nas takšni vremenski preobrati presenetijo, pa kot pravi Šter, niti niso več tako neobičajni. 

S Centra za obveščanje Republike Slovenije sporočajo, da so pretoki rek v večjem delu države veliki, v severnem delu in v Pomurju pa srednji. Reke bodo v nedeljo sicer postopno upadale. Na običajnih poplavnih območjih se še vedno razlivata Ljubljanica in Krka, njun pretok se je že ustalil. Vodostaj Ljubljanice pa se bo še postopno zniževal. Planinsko in Cerkniško polje sta ojezerjena. Tudi v ponedeljek in v torek se bo vodnatost rek zmanjševala povsod po državi in vse več rek v osrednji Sloveniji bo doseglo srednje pretoke.

Da so napovedi za letošnjo zimo negotove, je v soboto za N1 pojasnil klimatolog Arsa Gregor Vertačnik. Pogovor z njim lahko preberete na tej povezavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!