Cankarjeva nagrada dramatičarki Simoni Semenič za Tri igre za punce

Kultura 08. Maj 202218:10 1 komentar
Dramatičarka Simona Semenič
Žiga Živulović jr./BOBO

Na Vrhniki so razglasili letošnjo dobitnico Cankarjeve nagrade za najboljše delo, ki je tokrat soglasno pripadla dramatičarki Simoni Semenič za Tri igre za punce. Avtorica v knjigi tematizira žensko vprašanje in vprašanje spola. Nagrada je vredna 10.000 evrov.

Simona Semenič v treh igrah za punce, ki so izšle pri založbi Beletrina, tematizira žensko vprašanje in vprašanje spola, ki ju po navedbah žirije “kot socialno, politično in spolno občutljiva avtorica obravnava z različnih zornih kotov”.

“V njih z različnimi narativnostmi opredeljuje različne lege ženske, njen zgodovinski in sedanji družbeni položaj, njeno vlogo v patriarhalnem in ‘postpatriarhalnem’ času, zlorabe, zatiranje, podrejanje, a tudi njeno osvoboditev in razbremenitev.”

Kot je na današnjem dogodku pred podelitvijo nagrade povedala Simona Semenič, v svojih dramah tematizira žensko telo kot poligon za zlorabo. Sama telesa nima, v nasprotju s krščansko miselnostjo, za nekaj manjvrednega. “Nič telesnega ne bi smelo biti slabega, slabšega,” je povedala. Še več – “nečiste želje so zame svete”. Za njeno pisavo se pogosto pravi, da je kruta in šokantna, a sama meni, da je optimistična, vedra pisateljica, saj telo, ki ga omenja, vedno obstoji, se ne da, vstane.

Za nagrado sta bila nominirana še Nina Dragičevič za poemo To telo, pokončno in Dušan Šarotar za roman Zvezdna karta.

Letošnjo žirijo so sestavljali Alenka Koron, Niko Grafenauer, Darja Pavlič, Alja Predan in Ivan Verč kot predsednik. Nominirance so izbrali med več kot 30 knjigami.

V umetniškem delu so nastopili glasbenika Inti Pucihar in Alenka Jezernik s skladbami Petra Šavlija, Žige Petriča in Matije Krečiča ter dramski igralec Blaž Šef, ki bo interpretiral Cankarjevo črtico Zjutraj.

Nagrado kot poklon Cankarju in sodobni slovenski književnosti, ne glede na vrsto, podeljujejo Slovenski center Pen, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center Sazu ob sodelovanju z Občino Vrhnika. Prvo Cankarjevo nagrado je leta 2020 prejel Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi, drugo pa lani Gašper Kralj za roman Škrbine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje