Med prazniki bo na cestah več avtomobilov: kdaj bo največ gneče

Slovenija 29. Mar 202410:36 0 komentarjev
promet
Foto: Igor Kupljenik/BOBO

Pred vrati so velikonočni prazniki in podaljšan konec tedna, ki ga bodo mnogi izkoristili tudi za kakšen izlet. Policisti zato opozarjajo, da naj vozniki računajo na zgoščen promet, ki pa je skupaj z nepazljivostjo lahko vzrok za prometno nesrečo.

Pred nami je velikonočni konec tedna, ko se bo na ceste znova odpravilo več ljudi kot običajno. Zaradi pričakovane gneče pa policisti zato voznike opozarjajo, naj vozijo previdno in strpno.

Povečan promet je danes in jutri moč pričakovati na gorenjski avtocesti, iz smeri Avstrije skozi karavanški predor proti notranjosti države in naprej proti Hrvaški. V ponedeljek pa v obratni smeri proti predoru Karavanke in naprej proti Avstriji. Pričakovati je strnjeno kolono z možnostjo zastojev, je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Kranj Roland Brajič

Motor
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

“Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi kolesarjem in motoristom, ki bodo v prihajajočih dneh v večjem številu na naših cestah,” je pozval predstavnik za odnose z javnostmi PU Nova Gorica Dean Božnik.

Ob tem pa opozarja tudi motoriste, naj bodo ob začetku motoristične sezone posebej previdni, saj so asfaltne površine za zdaj še hladne, kar ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik.  “Zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in ostankov peska od zimskega posipa,” je še poudaril.

Med prazniki velja omejitev tovornega prometa

Omejitev tovornjakov in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, traktorjev, moto kultivatorjev, delovnih strojev in vprežnih vozil velja v petek, 29. marca, med 14. in 22. uro ter v nedeljo in ponedeljek, 31. marca in 1. aprila, med 8. in 22. uro. V tem času bodo policisti nadzirali upoštevanje omejitev.

Tovornjak
Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Previdno ne le na cesti, temveč tudi doma

Za praznike se mnogi odpravijo tudi na lepše, zato na PU Celje svetujejo, naj bodo lastniki stanovanj ob večdnevni odsotnosti z doma še posebej previdni.

“Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih,” svetujejo celjski policijski upravi. Ob tem predlagajo, da znance ali sosede, ki jim zaupate, lahko poprosite, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje ter dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik, vrednejše predmete, ki jih boste pustili doma, pa shranite na varno mesto.

“Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku, ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom, ne odstranjujte rož z okenskih polic, ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.,” svetuje Božnik. Ob tem pa tudi lastnikom podjetij svetuje, naj ustrezno ravnajo tudi pri zavarovanju poslovnih prostorov in pisarn.

Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

“Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Tudi varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih,” je še pojasnil Božnik.

Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja. Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo,” svetujejo na PU Celje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!