Če se nocoj ozrete v nebo, lahko s prostim očesom vidite tudi Saturn

Magazin 26. Avg 202321:20 1 komentar
saturn
Saturn, posnet z James Webb teleskopom junija 2023. Foto: PROFIMEDIA

Če je obzorje nad vami odprto in se ozrete v nebo, je velika verjetnost, da boste med zvezdami zagledali tudi Saturn. Ta je namreč nocoj najsvetlejši v tem letu, zato ga lahko vidimo tudi s prostim očesom.

Šesti planet v našem osončju se ta konec tedna nahaja neposredno nasproti Soncu, medtem ko je Zemlja v sredini, zato je njegova ploskev zelo dobro osvetljena. Pravzaprav je nocoj najsvetlejši v celotnem letu.

Če se ozrete v nebo, boste Saturn tako lahko videli tudi v Sloveniji.

Po poročanju spletnega portala Space.com lahko ta plinasti planet pri nas vidimo od 19.55. Od jugovzhoda se zdaj premika čez celotno nočno nebo.

Saturnovi obroči žarijo še bolj kot običajno

Če ga boste skušali videti s prostim očesom, ga lahko prepoznate kot svetlo kroglo z rumenim žarom, ki ne utripa. Če ga boste opazovali s teleskopom, pa boste lahko videli tudi njegove prstane in morda celo barve površja, navaja omenjeni spletni portal.

Po poročanju spletnega portala Sky & Telescope obstaja velika možnost, da Saturnovi obroči prav zaradi lege planeta žarijo še bolj kot običajno, a le če ga pogledate skozi teleskop. Morda žarijo celo bolj od samega planeta.

Na vidljivost vpliva več dejavnikov

Kot smo poročali, je za uspešnost pri opazovanju zvezd sicer priporočljivo, da izberete lokacijo s čim bolj odprtim obzorjem in čim manj ovirami. “Predvsem naj neba ne prekrivajo kakšne drevesne krošnje, stavbe in podobno,” je pred časom za N1 svetoval astronom in predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna.

Dejal je še, naj opazovalci izberejo čim temnejšo lokacijo in zvezd ne opazujejo v mestih. “V mestih je namreč močno prisotna svetlobna onesnaženost, ki še dodatno poslabša opazovalne razmere.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje