Celično zdravljenje raka v UKC Ljubljana: pridobivajo še zadnja dovoljenja

Slovenija 15. Jul 202311:19 0 komentarjev
UKC Ljubljana
Foto: Denis Sadiković/N1

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana imajo tri naprave Prodigy za proizvodnjo celic CAR-T. Kot so povedali, so v postopku pridobivanja zadnjih dovoljenj regulatornih organov, potrebnih za začetek celičnega zdravljenja rakavih krvnih bolezni s temi napravami.

UKC Ljubljana je v postopku pridobivanja zadnjih dovoljenj regulatornih organov, potrebnih za začetek celičnega zdravljenja rakavih krvnih bolezni z napravami za proizvodnjo celic CAR-T. Osebje, ki bo upravljalo aparate, se dodatno usposablja tudi v tujini, večino potrebnih veščin pa so usvojili že med delom na kliničnih oddelkih UKC.

Kot so navedli v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana navedli, imajo na kliničnem oddelku za hematologijo UKC Ljubljana tri naprave Prodigy iz naslova donacij za proizvodnjo celic CAR-T.

Dve po pogodbi uporablja Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) ljubljanske medicinske fakultete, kjer so v prostorih bivše Semenarne na Dolenjski cesti v zadnjem letu v rekordnem času vzpostavili proizvodne prostore s posebnimi zahtevami glede čistosti.

Tretji aparat Prodigy čaka, da v UKC vzpostavijo zahtevane čiste prostore. To naj bi se zgodilo v letu dni in tako bosta v Sloveniji dve proizvodni mesti. V UKC bo proizvodno mesto v prostorih kliničnega oddelka za hematologijo.

Osebje se izobražuje v Frankfurtu

Nekatere informacije, da naj bi primanjkovalo usposobljenega osebja za upravljanje s tovrstnimi napravami, v UKC zanikajo. “Že dolgo se izobražujejo in kot vrhunec zajemajo znanje pri profesorju Halvardu Boenigu v njegovem centru za celično zdravljenje v Frankfurtu,” so pojasnili.

“So pa takšne besede zlonamerne in plod tistih, ki niso hoteli ali še bolj natančno, niso znali sodelovati z nami, enostavno niso verjeli v nas in naše možnosti,” je poudaril predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo UKC Samo Zver.

Profesor Boenig v Frankfurtu vodi celično proizvodnjo CAR-T znotraj tamkajšnje transfuzije, pete največje na svetu, ki skrbi za 20 milijonov ljudi. Je gostujoči profesor na ljubljanski medicinski fakulteti ter konzultant UKC na področju celic CAR-T in redno prihaja v Slovenijo.

UKC sicer v okviru programa CAR-T in celičnega zdravljenja nasploh vzpostavlja lastno citoferezno storitev, v okviru katere bodo iz periferne krvi sami zbirali bolnikove limfocite T, iz katerih bodo nato naredili celice CAR-T za celično zdravljenje rakavih krvnih bolezni.

Trenutno pridobivajo še zadnja dovoljenja regulatornih organov, končujejo protokole kliničnih raziskav, hkrati pa so v zaključni fazi oblikovanja pogodb med UKC in podjetji, ki bosta priskrbeli za donaciji 30 vektorjev CD19, ki so potrebni za začetek zdravljenja bolnikov.

Pri vzpostavljanju celičnega zdravljenja v UKC Ljubljana so levji delež prispevali strokovnjaki Matjaž Sever, Irena Auersperger in Martina Tomažin iz UKC, Miroslav Petrovec in Alojz Ihan z IMI ter Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Projekt povezuje predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Zver, so še pojasnili na UKC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!