Celjski kriminalisti prijeli moškega, ki naj bi ponarejal bankovce za 100 evrov

Črna kronika 03. Apr 202315:16 3 komentarji
Ponarejen denar
PU Celje

Na območju Celja so policisti v drugi polovici marca zaznali večje število ponarejenih bankovcev za sto evrov. Po opravljeni preiskavi so v zvezi s tem prijeli 53-letnega slovenskega državljana in ga kazensko ovadili šestnajstih kaznivih dejanj.

Celjski policisti so na območju tamkajšnje policijske uprave v drugi polovici marca v obtoku zaznali več ponarejenih bankovcev za sto evrov, ki so jih unovčevali na različnih lokacijah: v trgovinah, trafikah, gostinskih lokalih …

Kriminalisti so po opravljeni preiskavi izsledili 53-letnega slovenskega državljana. Prejšnji teden so ga pridržali, ob tem pa je imel osumljeni pri sebi še 12 ponarejenih bankovcev za sto evrov, ki jih je nameraval spraviti v obtok.

Osumljenca so kazensko ovadili šestnajstih kaznivih dejanj in ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor.

Kako prepoznati ponarejen denar?

V večini primerov zadošča, da bankovec pogledate, otipate in obrnete proti viru svetlobe, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši, svetujejo na Policijski upravi (PU) Celje. Ponarejene bankovce lahko prepoznate tudi na otip, saj pogosto nimajo reliefa, ki ga imajo pravi bankovci.

Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence. Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Kaj storiti, če prejmete ponarejen bankovec?

Če se vam zdijo bankovci sumljivi, o tem takoj obvestite policijo. Če sumite, da je bankovec, ki ga imate oziroma ste ga prejeli, ponarejen, si poskušajte zapomniti čim več informacij, predvsem kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Te informacije so lahko namreč zelo koristne pri ugotavljanju storilcev, so še zapisali na PU Celje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje