Cena hitrega testa omejena na 12 evrov, a ponekod je tudi dvakrat višja. Zakaj?

Koronavirus 27. Avg 202114:22 > 14:48 1 komentar
Covid-19: testiranje na okužbo
Foto: Profimedia

Hitri testi na okužbo s koronavirusom so s tem tednom postali plačljivi. Kljub temu da je cena hitrega testa omejena na 12 evrov, pa ponekod za to storitev zaračunajo več.

Ob napovedi, da bodo hitri testi na okužbo s koronavirusom s tem tednom postali plačljivi, so napovedali tudi omejitev najvišje cene. Minister za zdravje Janez Poklukar je na vladni novinarski konferenci dejal: “Kadar izvajalec programov opravlja teste HAGT za samoplačnike, cena storitve ne sme presegati 12 evrov.

Nekateri zaračunajo več kot 12 evrov

A hiter pregled ponudnikov testiranja pokaže, da nekateri hitre teste ponujajo po višji ceni. V ljubljanskem nakupovalnem središču BTC je sicer cena hitrega testa 12 evrov, vendar pa imajo dopisano, da testiranje za tuje državljane stane 20 evrov.

Testiranje s hitrim testom v ambulanti Hippocratis medico, kjer se sicer ukvarjajo s preventivnimi zdravstvenimi pregledi športnikov, specialističnimi in ultrazvočnimi pregledi, potrošnika stane 30 evrov. Če se želi s hitrim testom testirati med vikendi ali prazniki, pa to stane 35 evrov.

Cena hitrega testa v kliniki Juventina znaša 20 evrov, a so ceno na začetku tedna znižali za 10 evrov. Tudi NYD Točka za samoplačniško testiranje s testom HAG računa 20 evrov. S spletne strani je mogoče razbrati, da gre za ceno s popustom.

testiranje testiraj.si testiranje testiraj.si
Posnetek zaslona
testiranje juventina testiranje juventina
Posnetek zaslona
Testiranje hippocratis medico Testiranje hippocratis medico
Posnetek zaslona
Testiranje BTC Testiranje BTC
Posnetek zaslona

Glede tega so na ministrstvu za zdravje jasni: najvišja cena hitrega testa na okužbo s koronavirusom je 12 evrov. V to ceno mora biti zajeto vse – tako test kot storitev in izdaja potrdila, so potrdili za N1. Omejitev cene velja za vse izvajalce testiranja, tudi zasebne ponudnike. Na vprašanje, ali se lahko cena testiranja razlikuje glede na državljanstvo potrošnika, na ministrstvu sicer niso odgovorili. Vendar v Evropski uniji velja, da se samo na podlagi državljanstva ali države prebivališča potrošnikom pri nakupu izdelkov in storitev ne sme zaračunati višje cene.

Zakaj torej nekateri ponudniki za hiter test računajo več?

V ambulanti Hippocratis medico pravijo, da uporabljajo dražje teste znamke Roche in ne izvajajo množičnega testiranja, zato testiranja po nižji ceni ne morejo ponuditi. O tem, da bi morali tudi zasebni ponudniki ceno omejiti, jih ministrstvo ni obvestilo, je povedal direktor Goran Pantelić. Prvič v zadnjem letu je ministrstvo v stik s ponudniki testiranj stopilo danes, je dejal. Posredovalo jim je sklep o določitvi najvišje višine povračila stroškov odvzema brisov, izvedbe mikrobioloških preiskav in hitrih antigenskih testov ter stroškov samotestiranja.

Pantelić je poudaril, da v roku dveh ali treh dni cene testiranja ne morejo spremeniti, saj je v ceno testa vključenih veliko postavk, tudi oglaševanje, organizacija in administracija. Opozoril je, da tudi nekateri drugi ponudniki ponujajo testiranje po ceni, višji od 12 evrov. Dodal je še, da bodo omejitev cene preverili.

V Estetiki Fabjan, ki opravlja testiranje v BTC, so na naša vprašanja odgovorili, da cena testiranja znaša 12 evrov, potrdilo o opravljenem testu pa stane osem evrov. Koordinator testiranja Milorad Šmitran je potrdil, da tujim državljanom računajo 20 evrov. “Taka cena se je oblikovala, ker je s tujci več administracijskega dela, pogledali smo tudi cene na trgu, v tujini, in jo, po naši presoji, pravično določili,” je višjo ceno opravičil Šmitran.

Dodal je, da je bilo ta teden nekaj zmede, prejeli so več klicev za pomoč pri tolmačenju ukrepov. “Tudi sami nismo imeli nekih praktičnih navodil glede izvajanja, ampak smo z našimi strankami vsa vprašanja uspešno rešili,” je zapisal.

V kliniki Juventina pa pojasnjujejo, da je cena pripravljena na osnovi izračuna vseh stroškov. Dodali so, da množičnega testiranja niso izvajali in trenutno tudi ne izvajajo testov za tiste skupine, za katere je presejalno testiranje obvezno. Ob tem, tako kot Pantelić, dodajajo, da jim je šele danes ministrstvo za zdravje posredovalo nekatere sklepe, ki jih še preučujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje