Arso opozarja: zaradi temperaturnega obrata je zrak onesnažen

Slovenija 12. Jan 202410:31 1 komentar
onesnažen zrak ljubljana
Foto: Žiga Živulović/Bobo

Kljub sončnemu vremenu v teh dneh marsikdo ne bo veliko hodil na prosto. Zaradi izrazitega temperaturnega obrata so v zraku povišane ravni trdih delcev, ki že sedaj presegajo mejne vrednosti. Slaba kakovost zraka bo po napovedi Arsa v prihodnjih dneh vztrajala nad večjim delom države.

Jasno vreme, ki nas ob nizkih temperaturah spremlja že nekaj dni, se bo po napovedih vremenoslovcev nadaljevalo tudi v prihodnje. Nas pa v naslednjih dneh čaka povišana raven trdnih delcev.

Kot opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso), bo mejna vrednost koncentracije delcev PM10 danes in v prihodnjih dneh presežena v večjem delu celinske Slovenije. “Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Kljub sončnemu vremenu ne pričakujemo znatnega znižanja ravni delcev,” so zapisali na agenciji.

Da kakovost zraka ni dobra, kažejo tudi meritve Arsa. Indeks kakovosti zraka je bil ob 9. uri najslabši v Murski Soboti in Celju, kjer je bila kakovost zraka ocenjena kot izredno slaba. Kot zelo slabo so ocenili kakovost zraka v Ljubljani, Zasavju, Črni na Koroškem, Kranju in na Ptuju. Stanje je nekoliko boljše le na Primorskem in v delu južne Slovenije.

Slabo kakovost zraka potrjujejo tudi zadnji podatki z Arsovih merilnih postaj, ki koncentracijo trdnih delcev merijo vsako uro. Poleg delcev PM10 so visoke tudi koncentracije delcev PM2,5. Ta v Murski Soboti po zadnjih podatkih presega varno mejo Svetovne zdravstvene organizacije za kar 16-krat.

Kakovost zraka 12. 1. ob 9. uri
Foto: Arso

Ker bo slaba kakovost vztrajala tudi v prihodnjih dneh, na Arsu svetujejo redno spremljanje meritev vrednosti prašnih delcev in indeksa kakovosti zunanjega zraka. Kot pravijo na agenciji za okolje, je treba v času preseženih vrednosti aktivnosti na prostem prilagoditi, pri čemer si lahko pomagate s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi.

Kaj so trdni delci?

Evropska pravila določajo meritve za delce PM10 in PM2,5. PM10 so delci s premerom, manjšim od 10 mikrometrov; PM2,5 so delci s premerom, manjšim od 2,5 mikrometra. Meritve delcev PM10 tako zajemajo vse delce, manjše od tega, tudi delce PM2,5.

Delci, večji od 10 mikrometrov, se zadržijo v zgornjih dihalnih poteh (nos in obnosne votline), manjši delci pa dosežejo tudi spodnje dihalne poti. Delci, manjši od 2,5 mikrometra, prodrejo tudi v pljučne mešičke. Od tam lahko vstopajo v krvni obtok, s krvjo v tkiva in organe po telesu, kjer lahko povzročijo vnetje, pravijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V večini delcev je glavna komponenta ogljik, na tega pa se lahko vežejo primesi, kot so kovine, organska topila ali ozon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje