Zmaga novinark TVS proti Janezu Janši

Slovenija 24. Maj 202211:32 > 16:17 12 komentarjev
Janez Janša
PROFIMEDIA

Sodbi celjskega okrožnega sodišča, ki je Janezu Janši zaradi žaljivega tvita o novinarkah TVS Eugeniji Carl in Mojci Šetinc Pašek prisodilo trimesečno pogojno zaporno kazen, je višje sodišče v Celju z zavrnitvijo Janševe pritožbe danes v celoti pritrdilo.

Višje sodišče v Celju je v celoti zavrnilo pritožbo premierja Janeza Janše na sodbo celjskega okrožnega sodišča v zasebni tožbi novinark TV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek. To pomeni, da je obsodba Janše na tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta pravnomočna. Je pa Janšev zagovornik Franci Matoz že napovedal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče.

Še včeraj je sicer kazalo, da bi lahko zadeva jutri zastarala, saj višje sodišče v Celju ni prejelo povratnice, ki bi dokazovala, da je Janša prejel obvestilo o obravnavi. Čeprav naj sicer Janša pošte tudi tokrat ne bi prevzel, pa je njegov zagovornik Matoz povedal, da je s sojenjem seznanjen, kar je pomenilo, da je senat višjega sodišča lahko sprejel odločitev.

Spomnimo: razlog, da sta Carl in Šetinc Pašek vložili zasebno tožbo proti Janši, je bil njegov tvit iz marca 2016. V njem je zapisal: “Na neki Facebookovi strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan”

Carl je v odzivu na današnjo odločitev višjega sodišča na družbenem omrežju Facebook zapisala: “Trajalo je, ampak to je sladka in pravična zmaga. Za vse novinarke. Za vse ženske tega sveta. Za vse žrtve moških šovinistov. Za vse žrtve seksistov. Nizkotne, zavržne žaljivke nimajo prostora nikjer, niti za gostilniškim šankom ne, kaj šele v javnem diskurzu. Kaj šele iz ust predstavnikov najvišjih državnih oblasti.”

Mojca Šetinc Pašek pa je za N1 povedala, da je današnja odločitev višjega sodišča zelo pomembna zmaga, tako zanjo kot tudi za splošen diskurz v javnosti, saj nosi sporočilo, da takšen grob in vulgaren način komunikacije ni primeren ter da s tovrstnim žaljivim in nizkotnim govorom pademo kot družba.

“Gre tudi za simbolno zmago za slovensko novinarstvo, kjer sem profesionalno delovala več kot 25 let. Celotna zadeva me je zelo zaznamovala in vplivala na moje karierne odločitve ter me na nek način potisnila na pot politike,” je dejala Šetinc Pašek, ki je bila na aprilskih volitvah izvoljena za poslanko. Dodala je, da si želi, da se bo v politiki ravnalo drugače in da bodo začeli spoštovati profesionalno novinarstvo kot sestavni del demokracije. Zahvalila se je še odvetniku Stojanu Zdolšku, ki je po njenih besedah poskrbel, da zadeva, ki se je vlekla kar 6 let, ni zastarala.

Sodišče: Janšev tvit zmerjaška, sramotilna kritika brez objektivnosti

Celjsko okrožno sodišče je v obrazložitvi sodbe, s katero je Janšo obsodilo na tri mesece pogojne zaporne kazni, poudarilo, da je pri presoji, ali je obtoženi storil kaznivi dejanji razžalitve in ali je zanju kriv, tehtalo med dvema ustavnima pravicama: med svobodo govora in javnega izražanja ter med pravico do časti in osebnega dostojanstva. Izhajalo je iz predpostavke, da so stranke postopka javne osebnosti in da so torej dopustne meje kritike, ki jih morajo trpeti, širše kot pri običajnem državljanu.

Sodišče ni pritrdilo navedbam obrambe, da je bil sporni tvit le protiutež predhodnega ravnanja obeh novinark, ki da sta vrsto let žaljivo in neresnično poročali o SDS in njenem predsedniku. “Upoštevaje tudi resnost očitka zasebnima tožilkama in dejstvo, da je sporni tvit na povprečnega bralca učinkoval kot samostojna celota, to lahko vodi le v sklep, da ni bila podana prepričljiva in trdna dejanska podlaga za vrednostno sodbo na račun obeh zasebnih tožilk. Ko je tako, je tisto, kar ostane, zgolj vulgarna karikatura, izrečena z izključnim namenom osramotiti in očrniti tistega, ki ga zadeva. Uporaba komunikacijskega kanala Twitter nikomur, tudi ne vplivnemu opozicijskemu voditelju, ne podeljuje neomejenega upravičenja za sporočanje po spletu, niti ne more biti izgovor za afektivno in seveda še manj za premišljeno ravnanje,” lahko preberemo v obrazložitvi sodbe.

Sodišče je tudi navedlo, da povprečni bralec tvita ni mogel dojeti le kot nestrinjanje s politiko radiotelevizije. “Obtoženi je z navedbami v spornem tvitu zasebnima tožilkama odrekel odlike, ki so bit novinarskega dela – neodvisnost, nepristranskost in verodostojnost – ob tem pa na področju poklicnega udejstvovanja brezobzirno besedno napadel predvsem obe tožnici osebno in ju razvrednotil kot novinarki.”

Po navedbi sodišča je obtoženi imel pravico do “protiudarca” na prispevke novinark, ki bi lahko skladno s sodno prakso vseboval tudi uporabo močnih in drastičnih izjav oziroma pretiranih označitev prizadetega. “Vendar je treba opozoriti, da v okvir varstva upravičenih interesov ne sodijo žaljive izjave, pri katerih se izkaže, kot se je v obravnavnem primeru, da gre za čisto zmerjaško, sramotilno kritiko brez kakršnekoli objektivnosti,” je zapisalo sodišče. Ob tem je dodalo, da iz spornega tvita jasno izhaja, da je “namesto ukvarjanja s stvarjo v ospredju golo sramotenje zasebnih tožilk, napad na njuno človekovo dostojanstvo. Na tej podlagi je prišlo do oškodovanja časti obeh zasebnih tožilk v njenem jedru in se mora zato svoboda izražanja obtoženca umakniti v ozadje”.

Celjsko okrožno sodišče je še ocenilo, da je Janši storitev kaznivih dejanj dokazana tudi v krivdnem pogledu. “Namen obtoženega v obravnavanem zapisu je bil ne le kritizirati njuno novinarsko delo, temveč ga oblatiti na najbolj zavržen način, z uporabo izredno grobih izrazov, povzetih v sporni tvit, in zasebni tožilki s tem v javnosti ponižati tako poklicno kot na osebnem nivoju. Z izbiro vulgarnih izrazov ter samim načinom komunikacije (preko Twitterja) je brez dvoma jasno pokazal svoje zaničevanje, prezir in celo sovražnost do obeh zasebnih tožilk.”

Ker je Janša dolgoletni uporabnik in poznavalec Twittterja, je po navedbah sodišča tudi vedel, da bo njegov žaljivi tvit o zasebnih tožilkah javno dostopen po svetovnem spletu, in je z njegovo javno objavo tudi hotel, da ga prebere kar največ ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje