Kdo bo vodil RTV Slovenija? Štirje kandidati izpolnjujejo pogoje

Slovenija 30. Jun 202307:01 > 18:04 13 komentarjev
rtvs
Foto: Borut Živulović/BOBO

Na razpis za predsednika uprave RTV Slovenija je do roka, ki se je iztekel danes, prispelo sedem prijav. Štirje kandidati izpolnjujejo razpisnim pogojem. Na razpis sta se prijavila tudi Zvezdan Martič in Rajko Gerič. Ob tem se je danes na izredni seji sestal tudi Svet zavoda RTVS. Ta je med drugim soglasno sprejel sklep o začetku postopka razrešitve v. d. direktorja Andreja Graha Whatmougha.

Iztekel se je rok za prijavo na razpis za predsednika in dva člana uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Kot so sporočili z RTV Slovenija, se je za mesto predsednika uprave prijavilo sedem kandidatov.

“Razpisna komisija je ob pregledu prijav ugotovila, da štirje kandidati izpolnjujejo razpisne pogoje. Tem štirim kandidatom bo Svet v ponedeljek, 3. julija 2023, poslal obvestilo o terminu razgovora pred razpisno komisijo, ki bo v skladu s sklepom Sveta 10. julija 2023,” so dodali v sporočilu za javnost.

Še pred tem sta po poročanju nekaterih medijev prijavo za razpisano mesto potrdila Zvezdan Martič in trenutni odgovorni urednik informativnega drugega programa na TV Slovenija Rajko Gerič. Ni še znano, ali sta omenjena tudi med štirimi kandidati, ki so izpolnjevali razpisnim pogojem.

Za dva člana uprave RTV Slovenija je Svet prejel devet prijav, od katerih jih je sedem ustrezalo razpisnim pogojem. Člana uprave bo Svet imenoval na predlog predsednika uprave, so še dodali.

Tretjega člana uprave bodo izvolili zaposleni

Tretjega člana uprave bodo iz svojih vrst izvolili zaposleni na RTVS. Prvi krog bo 25. julija, je za STA napovedal predsednik sveta delavcev Robert Pajek. Kot so po poročanju MMC sporočili iz volilne komisije RTVS, so kandidati voditeljica TV Dnevnika Jasmina Jamnik, športna novinarja Urban Laurenčič in Franci Pavšer ter Robert Pajek.

Razpisna komisija bo kandidatom za predsednika uprave že danes poslala obvestilo o terminu pogovorov. Razpisna komisija bo imela 10. julija pogovore s kandidati za predsednika uprave zavoda, ki izpolnjujejo pogoje. Svetu zavoda se bodo predstavili 13. julija, potem pa bo glasovanje o njih.

Predsednik uprave bo moral med prijavljenimi kandidati za dva člana uprave, ki izpolnjujejo pogoje, svetu zavoda predlagati dva kandidata do 17. julija. Svet bo o njiju glasoval dva dni pozneje. En član uprave bo glede na novelo zakona o RTVS, potrjeno na referendumu novembra lani, delavski direktor. Izvolijo ga zaposleni zavoda na neposrednih volitvah.

Uprava bo vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov je odločilen glas predsednika uprave.

Za predsednika in člane uprave se bodo smiselno uporabljale določbe o skrbnosti in odgovornosti, kot jih za člane organov vodenja oziroma nadzora določa zakon, ki ureja gospodarske družbe.

Seja sveta RTV
Igor Kupljenik /BOBO

Svet RTVS sprožil postopek razrešitve Graha Whatmougha

Prav tako danes se je na izredni seji sestal Svet zavoda RTVS. Ob začetku te je odgovorni urednik prvega programa Radia Slovenija Danijel Poslek po Twitterju sporočil, da so svetniki dnevni red današnje izredne seje razširili. Dodali so točko o začetku postopka razrešitve v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, je sporočil Poslek.

Pod pobudo se je podpisalo 12 članov 17-članskega sveta, na glasovanju pa jo je soglasno podprlo 15 prisotnih svetnikov. Sklep je bil tako soglasno sprejet, s čimer je sprožen začetek postopka razrešitve.

Kaj svetniki očitajo Grah Whatmoughu?

Podpisani člani sveta, med njimi predsednik sveta Goran Forbici, mu očitajo nespoštovanje sklepa sveta z dopisne seje, ki je bila 22. junija in po katerem bi moral svetu zagotoviti strokovno pravno pomoč za izvajanje pristojnosti in nalog sveta. Želeli so, da jim strokovno pomaga odvetniška družba Čeferin in partnerji, ki je zunanji pravni svetovalec zavoda. Kot so navedli podpisniki pobude, v primeru odvetniške pisarne Matoz, ki jim je bila ponujena, ni potrebnega zaupanja med obema stranema.

V nadaljevanju Grahu Whatmoughu očitajo, da nekatere njegove odločitve ne sodijo med tekoče posle, na katere je omejen v skladu z novelo zakona o RTVS iz decembra lani. Tako je denimo letos kupil grafike v vrednosti več kot 37 tisoč evrov.

Med očitki je tudi zaposlovanje novih sodelavcev, kljub temu da lahko kot v. d. opravlja le tekoče posle. Pri tem navajajo, da je bila z Rajkom Geričem letos sprva sklenjena pogodba za določen čas za odgovornega urednika v informativnem programu drugega programa televizije, potem pa za nedoločen čas za urednika oddaj scenarista. Hkrati je bil sklenjen aneks, po katerem bo delal tudi kot odgovorni urednik programa.

Nenazadnje so kritični do prodaje delnic Eutelsat Communications v nasprotju s finančnim načrtom zavoda za letos, ki je predvidel prodajo 512.000 delnic šele decembra. Ker so bile delnice prodane predčasno, tudi ne bo dividend, zaradi česar bodo prihodki od prodaje delnic ob koncu leta okvirno za dva milijona evrov nižji od načrtovanih. Tudi ministrstvo za kulturo je pri tem ugotovilo neskladno ravnanje Graha Whatmougha s postavljenimi merili za porabo sredstev, so opomnili.

Svet bo Graha Whatmougha seznanil z razlogi za pobudo o razrešitvi ter ga pozval, da se nanje odzove v roku treh delovnih dni od vročitve.

Svet je danes ustanovil še dve komisiji, in sicer za programsko-produkcijski načrt in za področje financ. V prvo komisijo so imenovani Ilinka Todorovski, ki bo tudi njena predsednica, Gaja Brecelj, Aleš Novak, Igor Prassel, Klaudija Sedar, Gregor Drnovšek in Boštjan Ogris. V drugi komisiji pa so Luka Zebec, ki jo bo tudi vodil, Andrea Bartole in Andraž Vehovar.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje