Pred ustanovitvijo novega sveta vodstvo RTVS naročilo še za 21.300 evrov grafik

Slovenija 09. Jun 202316:30 13 komentarjev
Andrej Grah Whatmough
Foto: Žiga Živulovič jr./ BOBO

Vodstvo RTV Slovenija je v zadnjih mesecih, ko sicer lahko opravlja zgolj tekoče posle, kupilo vrsto grafik. Naročilo jih je pri Galeriji Ažbe, zadnje v višini 21.300 evrov pred dobrima dvema tednoma. Skupni znesek naročil grafik pri tej galeriji od lanskega decembra do ponedeljkove konstitutivne seje novega sveta RTVS tako znaša 56.400 evrov (brez DDV).

Novi svet RTV Slovenija je poleg tekočega obveščanja o naročilih in pogodbah vršilcu dolžnosti generalnega direktorja javne radiotelevizije Andreju Grahu Whatmoughu na ponedeljkovi konstitutivni seji naložil tudi, da do naslednje – torej do včerajšnje – seje sveta “predloži vse podrobnosti o vseh sklenjenih poslih z Galerijo Ažbe trgovina d. o. o. Ljubljana od decembra 2022 naprej”. Ob tem so svetniki Graha Whatmougha še pozvali, naj predloži vse certifikate in ostalo dokumentacijo o teh nakupih.

Vodstvo RTV Slovenija je namreč v zadnjih mesecih, ko sicer lahko opravlja zgolj tekoče posle, pri omenjeni galeriji opravilo več nakupov. Predstavnica zaposlenih v svetu RTVS Ilinka Todorovski je na ponedeljkovi seji izpostavila, da vodstvo pri osnovnih stvareh za nemoteno delo zaposlenih, kot je nakup senčil, varčuje, pri nakupu grafik pri Galeriji Ažbe pa meče “denar skozi okno”. Kot je razvidno iz aplikacije za prikaz porabe javnega denarja Erar, je RTVS januarja letos za grafike iz te galerije izvedla tri plačila v višini 5.100, 7.200 in 6.000 evrov, marca pa prav tako tri plačila v višini 7.200, 2.400 in 7.200 evrov. “Krožijo govorice, da so še danes v hišo prihajale neke serigrafije,” je na možnost, da se z nakupi ni končalo marca in je vodstvo v zadnjih tednih izpeljalo še nove, na konstitutivni seji sveta RTV Slovenije opozorila Ilinka Todorovski.

Portal N1 je sicer že v torek prejšnji teden RTV Slovenija poslal več vprašanj o morebitnih nakupih umetnin oziroma grafik v zadnjem mesecu dni. V odgovoru, ki smo ga prejeli danes, lahko preberemo, da je bilo marca letos kupljenih 52 umetniških grafik v skupni višini 16.800 evrov. “Avtorji so Rudi Španzel, Biljana Unkovska, Ivan Lacković, Edo Murtić in Vasilij Jordan,” so navedli na RTVS. Ob tem pa dodali, da je odločitev o nakupu umetniških slik sprejeta znotraj zavoda in je ne usmerja noben zunanji svetovalec. “Odločitev za sprejem konkretne ponudbe je sprejeta v skladu z navodili za izvajanje nabave na RTV Slovenija. Konkretno to pomeni, da smo dolžni izbrati najugodnejšo ponudbo. Umetniške grafike so razstavljene v različnih pisarnah in sejnih sobah,” so še navedli na RTV Slovenija.

Očitno pa v odgovoru manjkajo podatki o najnovejšem naročilu grafik v Galeriji Ažbe. Po naših informacijah je namreč v poročilu, ki ga je včeraj prejel novi svet RTVS in pod katero je podpisan Grah Whatmough, poleg šestih naročilnic, ki se ujemajo z omenjenimi Erarjevimi navedbami o plačilih, navedeno še naročilo iz 23. maja letos. Gre za naročilo grafik v višini 21.300 evrov, kot avtorja teh umetniških del pa sta navedena Mersard Berber (nekaj njegovih grafik je RTV Slovenija v preteklih mesecih že kupila) in France Slana. Sklepati je mogoče, da gre za grafike, ki naj bi jih po besedah zaposlenih na javni radioteleviziji iz Galerije Ažbe na Kolodvorsko nosili tik pred ponedeljkovim konstituiranjem sveta RTV Slovenija.

Po besedah naših virov je v poročilu vršilca dolžnosti generalnega direktorja svetu RTVS še zapisano, da so bile vse naročilnice izdane v skladu z zakonodajo s področja javnega naročanja in  navodili za izvajanje nabave na RTVS, v arhivu pa da so pri izdanih naročilnicah pripeti vsi potrebni dokumenti. Vendar pa kljub zahtevi po predložitvi celotne dokumentacije svet RTVS te še ni prejel. Vsa dokumentacija bo pripravljena in predložena v najkrajšem možnem času, je v poročilu izpostavil Grah Whatmough.

Certifikatov za grafike, kupljene v Galeriji Ažbe, pa RTVS nima. V poročilu svetu javnega zavoda je namreč Grah Whatmough po besedah naših virov navedel, da certifikati niso bili zahtevani kot del postopka zbiranja ponudb niti ni nihče od ponudnikov vprašal, ali certifikate RTVS potrebuje, oziroma v svoji ponudbi kakorkoli označil, da bi bil v obseg dobave vključen certifikat. Bodo pa pri ponudniku preverili, ali obstaja možnost pridobitve certifikatov, je obljubil vršilec dolžnosti generalnega direktorja javne radiotelevizije.

Na koncu poročila je svetnikom še predlagal, kakšen sklep naj sprejmejo. Predlog sklepa, ki ga je navedel Grah Whatmough, se glasi, da se je svet seznanil s poročilom o realizaciji sklepa ponedeljkove seje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje