Čezmejni delavci v boj za vračilo preveč zaračunane dohodnine

Slovenija 25. Okt 202211:38 1 komentar
Avstrijska meja
PROFIMEDIA

Potem ko je Vrhovno sodišče RS odločilo, da je uredba, po kateri je čezmejni delavec do stroškov poti na delo in z dela upravičen le pod pogojem, da se na delo pelje najmanj štirikrat tedensko, neustavna, Sindikat delavcev migrantov Slovenije napoveduje boj za vračilo preveč zaračunane dohodnine, ki pa naj bi bil težak.

“V sindikatu trdimo že od začetka, da je takšna uredba diskriminatorna. Vedeli smo, kot se dogaja tudi za večino ostalih zadev, da bo sodišče temu slej ko prej pritrdilo,” se je na sodbo vrhovnega sodišča za STA odzval predsednik SDMS Mario Fekonja.

Tedenski in mesečni delavci migranti so bili doslej po njegovih besedah najbolj neugodno davčno obravnavani, saj so imeli največ dejanskih stroškov, pozvanih z razdaljo od doma, ločenostjo od družine, najetimi stanovanji zaradi dela, ob tem pa najmanj davčno priznanih stroškov v Sloveniji.

“Seveda bomo v sindikatu poiskali pravno možnost in se potrudili, da bodo čezmejni delavci prejeli neupravičeno zaračunano dohodnino na podlagi neupoštevanja stroškov, vendar verjamemo, da zadev ne bo enostavno speljati,” je izpostavil Fekonja.

V takih primerih se Finančna uprava RS po njegovih besedah “izgovarja na to, da odločitve sodišča ne morejo veljati retroaktivno, torej za nazaj”. Kot je spomnil, je bilo podobno z zadevo samoprijaviteljev v letu 2015.

“Pa vendar sem osebno mnenja, da v takih primerih retroaktivnost ne sme biti vprašanje, saj je šlo za kršitev materialnega predpisa in se pri tem zakon ni spreminjal. Podobno, kot da bi vam hišo oropali v januarju, sodišče bi roparja obtožili v decembru, vi pa do odškodnine ne bi bili upravičeni, ker se je kršitev zgodila 11 mesecev pred odločitvijo sodišča,” je ponazoril svoje videnje.

Čezmejnim delavcem bodo v sindikatu predlagali uveljavljanje izrednega pravnega sredstva po nadzorstveni pravici.

Vrhovno sodišče je odločilo, da so delavci, zaposleni pri delodajalcih v tujini, kot slovenski davčni zavezanci upravičeni do zmanjšanja davčne osnove od dohodkov iz delovnega razmerja za stroške prevoza na delo v tujino in nazaj brez dodatnih omejitev te zakonske pravice.

Vsaki dodatni pogoji za upoštevanje teh stroškov, ki jih navaja uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, niso skladni z ustavo, so presodili vrhovni sodniki.

Uredba sicer kot pogoj za to upoštevanje omenjenih zakonskih določil opredeljuje minimalno število voženj od prebivališča do delovnega mesta v tujini in nazaj na vsaj štirikrat tedensko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje