“Cilj odprtja odseka hitre ceste od Velenja do Slovenj Gradca ostaja junij 2028”

Slovenija 21. Maj 202417:19 2 komentarja
Alenka Bratušek
Foto: Borut Živulović/BOBO

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na sestanku s predstavniki Darsa ter ministrstva za naravne vire in prostor povedala, da cilj za odprtje odseka hitre ceste od Velenja do Slovenj Gradca ostaja junij 2028.

Na Prevaljah je danes potekal delovni sestanek z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, predstavniki Darsa ter ministrstva za naravne vire in prostor, na katerem so govorili o poteku gradnje tretje razvojne osi. Kot je povedala Bratušek, cilj za odprtje odseka hitre ceste od Velenja do Slovenj Gradca ostaja junij 2028.

“Vesela sem, da lahko rečem, da cilj izgradnje odseka od Velenja do Slovenj Gradca ostaja junij 2028. Potek gradnje budno spremljamo, saj se pri velikih projektih vedno najdejo izzivi. Ampak se jih ne bojimo,” je še pred popoldanskim sestankom ob odprtju nove kolesarske povezave v Paki pri Velenju povedala ministrica Bratušek.

Stvari se po njenih besedah premikajo tudi na drugem delu trase, torej od Slovenj Gradca proti avstrijski meji, kjer so sredi postopkov za sprejetje državnih prostorskih načrtov. Ker vsa ta opravila po njenih besedah terjajo svoj čas, zato o morebitni časovnici začetka gradnje in dokončanja projekta tokrat ni želela ugibati.

Prevaljski župan Matic Tasič je za STA po sestanku potrdil, da so govorili tako o dosedanjem poteku pridobivanja gradbenih dovoljenj na odsekih med Šentrupertom in Velenjem ter med Velenjem in Slovenj Gradcem. Predstavniki Darsa so jim predstavili posamezne odseke, ob tem pa kot rok za začetek vožnje po severnem delu tretje razvojne osi na tem območju navedli leto 2028.

Govorili pa so tudi o postopkih sprejemanja državnih prostorskih načrtov (DPN) med Slovenj Gradcem in Otiškim Vrhom ter med Otiškim Vrhom in Holmcem. “Tukaj prihaja do določenih zamud, saj bi moral biti prvi dokument sprejet že lani, a je bilo treba po poplavah upoštevati nove okoliščine,” je dejal Tasič.

Zdaj po njegovih besedah velja zaveza, da bi prvi DPN razgrnili predvidoma junija, sprejeli pa v prvi polovici naslednjega leta, medtem ko bi drugega sprejeli nekje do konca leta 2025. Kot je dodal, je to osnova za poznejše projektiranje in izvedbo obeh štiripasovnih odsekov. Časovnica izvedbe bo bolj natančno znana po sprejetju DPN, je dodal župan Prevalj.

“Na današnjem sestanku ni bilo kakšnih posebnih presenečenj, seveda pa mi vselej poudarjamo, da smo zadovoljni s tem, da se stvari premikajo. Jasno pa je, da je za nas vse veliko prepočasi. Veseli smo, da roki za gradnjo prvih dveh odsekov niso vprašljivi,” je dodal Tasič.

Na sestanku so sicer govorili tudi o vzdrževanju obstoječih državnih cest, ki so po lanskih poplavah v še slabšem stanju. Pri tem je omenil predvsem cesto med Črno in Ravnami na Koroškem, od državnih predstavnikov pa so prejeli obljubo, da bodo obnove pospešili, kolikor se le da.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje