Član DVK predlagal razrešitev Vučka

Slovenija 29. Jun 202214:48 3 komentarji
Dušan Vučko
Dušan Vučko (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Član Državne volilne komisije (DVK) Drago Zadergal je vložil predlog za razrešitev direktorja službe DVK Dušana Vučka. Očita mu nevestno, nepravilno in malomarno delo, napačen izračun poslanskih mandatov, zamude in napake pri tiskanju glasovnic in nepravilnosti pri odpuščanju. DVK bo predlog o razrešitvi direktorja obravnavala pred septembrom.

Član DVK Drago Zadergal v predlogu za razrešitev, ki ga je spisal v torek in tudi objavil na Twitterju, direktorju Dušanu Vučku očita nevestno in nepravilno delo ter malomarno opravljanje svojih dolžnosti pri vodenju službe DVK, saj da ni izvedel tehničnih nalog za pravilno objavo začasnih in delnih izidov volitev v državni zbor. S tem je DVK po njegovem mnenju nastala nepopravljiva škoda zaradi padca zaupanja v institucijo, je zapisal v predlogu.

Očita mu tudi zamude pri tisku glasovnic za državnozborske volitve, kar je pomenilo, da je bilo glasovanje po pošti iz tujine onemogočeno večjemu številu volilnih upravičencev. Hkrati mu očita nezakonitosti v postopku izredne odpovedi zaposlitve uslužbenki DVK, “na katero je preložil svojo odgovornost za nastalo zamudo”.

Vučku očita tudi, da je spregledal e-sporočilo predstavnika liste s pripombo na oblikovanje glasovnic. S tem ko naj bi posegel v pristojnost DVK, da o prejetih podpisih podpore poslancev za kandidacijske liste ni obvestil DVK in je brez njene odločitve sam potrdil, katere liste kandidatov kandidirajo s podpisi najmanj treh poslancev, pa je po Zadergalovem mnenju deloval v nasprotju z zakonom.

Hkrati Zadergal predlaga, naj se ugotovi, kateri člani DVK podpirajo “takšno malomarno delo direktorja službe DVK”, saj so po njegovem mnenju tudi oni soodgovorni.

Na DVK so danes pojasnili le, da bodo predlog za razrešitev direktorja službe obravnavali na seji, ki bo sklicana pred septembrom.

Zadergal je bil imenovan v DVK na predlog SDS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje