Člani sindikata Mode Mi&Lan o nadaljnjih potezah: kaj so dorekli?

Gospodarstvo 10. Maj 202319:13 0 komentarjev
moda mi&lan, šivilje
Egon Parteli/N1

S 17-dnevno zamudo izplačana marčevska plača in lanski regres, ki so ga šivilje in drugi delavci v Modi Mi&Lan prejeli šele včeraj, zaposlenih očitno nista pomirila. Danes je namreč zasedal zbor članov sindikata Mode Mi&Lan, in razpravljal, kakšne bodo nadaljnje sindikalne poteze, če bo lastnik in direktor Milan Mörec s kršitvami delavskih pravic nadaljeval. Kaj so dorekli?

Na zboru delavcev je bila prisotna večina članov sindikata Mode MI&Lan. Po besedah vodje območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Pomurje Zdenke Bobovec pa so razpravljali o aktualnih težavah v podjetju.

Sprva jim je sindikalna odvetnica predstavila vse pravne možnosti, kaj storiti v primeru, če bo plača znova zamujala. “Delodajalec je dolžan zaposlenim izročiti plačilne liste, zato so zaposleni dobili vse informacije, kako poteka izvršba, če bi se zanjo seveda odločili. Druga možnost pa je izredna odpoved, ki jo lahko delavec poda delodajalcu in je pri tem upravičen do odškodnine,” je za N1 pojasnila Bobovec. 

Glede na to, da so zaposleni lanski regres v celoti dobili izplačan šele včeraj, marčevska plača pa je zamujala 17 dni, je nekdanje Murine šivilje, ki en stečaj za seboj že imajo, strah, da bi plača zamujala tudi tokrat. Izplačilni dan za aprilsko plačo je že prihodnji teden, natančneje 18. maja. “Da bi zaposleni lažje organizirali svoje finance, smo se dogovorili, da bo podpredsednica sindikata dva dni pred izplačilnim dnem pri delodajalcu preverila, ali na plačo lahko računajo ali ne,” je povedala Bobovec.

Po njenih besedah so na zboru delavcev še enkrat poudarili, da morajo zaposleni, če želijo letni dopust koristiti, zanj tudi uradno zaprositi.

Zbor delavcev so sicer sklicali točno dva tedna po tem, ko je inšpektorat za delo uradno predstavil kazensko ovadbo, ki jo je zaradi suma ponavljajočih se kršitev pravic šivilj in drugih zaposlenih v tekstilnem podjetju Moda Mi&Lan vložil zoper odgovorne v podjetju.

V zadnjih 11 letih so inšpektorji za delo namreč tam opravili več kot 30 nadzorov in ugotovili več kot 40 kršitev delavskih pravic. Gre predvsem za onemogočanje izrabe letnega dopusta in neplačane sobotne ure, za katere šivilje pogosto ne dobijo niti prostega dne. Poleg zamud pri izplačilu plače in regresa je inšpektorat ugotovil tudi, da lastnik in direktor podjetja Milan Mörec večkrat zamuja še z izplačilom nadomestila za malico in prevoz na delo, pa tudi s plačilom prispevkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!