CNN očarale Julijske Alpe, bralce vabi k obisku te “pravljične pokrajine”

Slovenija 12. Feb 202220:59 10 komentarjev
pu kranj
Stane Klemenc/BOBO

Če pomislite na slovenske Julijske Alpe, vam na misel prideta dve sliki, pravljičen pogled na Blejsko jezero in bele strmine Kranjske Gore. Tako vsaj piše ameriški CNN, ki ga je slovenska alpska pokrajina popolnoma očarala, še posebej naravne znamenitosti v Triglavskem narodnem parku.

Regijo je najlažje spoznati na pohodniški poti Juliana. 270-kilometrska krožna pot, ki je urejena od leta 2019, se začne in konča v Kranjski Gori in pohodnike vodi mimo 16 postojank. Po besedah CNN-a boste na poti priča spektakularnim pokrajinam z visokimi vrhovi, slapovi, brzečimi rekami in neokrnjenimi gorskimi jezeri. Nekatere izmed točk izpostavljajo kot še posebej vredne ogleda.

Blejsko jezero

Najbolj prepoznavna znamenitost slovenskega turizma je videti kot “nekaj, česar si ne bi mogel izmisliti niti Walt Disney“. Gladka turkizna voda, majhen otoček, baročna cerkev, obdana z iglavci, tradicionalna lesena pletna in blejski grad tvorijo neizmerno romantičen prizor, piše CNN. V “neprimerljivem razgledu” lahko obiskovalci uživajo med kopanjem ali supanjem v jezeru ali pa med sprehajanjem po šestkilometrski poti okoli jezera.

Bled
PROFIMEDIA

Tolminska korita

Tolminska korita so za CNN en najbolj dramatičnih prizorov, ki jih je mogoče videti na poti Juliana. Poraščene apnenčaste zidove, ki se bohotijo nad globoko zeleno Tolminko, opisuje kot “skoraj prvinske”, kamnite stopnice in lesene mostičke na potoku Zadlaščica pa “kot s slike”.

Tolminska korita
PROFIMEDIA

Bohinjsko jezero

Če lahko kaj tekmuje z lepoto Blejskega jezera, je to Bohinjsko jezero. Obdano gozdnatimi gorami je Bohinjsko jezero “neverjetno spokojen” kraj za plavanje in veslanje s supom ali kajakom. CNN bralcem predlaga sprehod okrog jezera, nato pa še obisk Vogla z žičnico – razgled na Bohinjsko jezero je od tam “dih jemajoč”.

Pogled na Bohinjsko jezero
Lea Udovč/N1

Slap Savica

Le nekaj kilometrov je od Bohinjskega jezera oddaljen slap Savica. Za ogled ene najlepših slovenskih naravnih znamenitosti je zagotovo vredno narediti dodaten ovinek, piše CNN. Slap Savica je izvir Save Bohinjke, ki z 78 metrov višine grmi v “čudovito smaragdno zeleno vodo”.

Slap Savica
PROFIMEDIA

Naravni rezervat Zelenci

Turkizno jezero, obkroženo z močvirnatim barjem, nad katerim se vzpenjajo gore Triglavskega narodnega parka, tvorijo “precej zanimiv pogled”. Žadasto zeleno barvo jezeru dajejo vode izvira reke Save. CNN pri Zelencih izpostavlja tudi izredno veliko število živalskih vrst, saj jih je moč našteti več kot tisoč, med njimi martinčka in rdečeprsega kardinala. Ker se povprečna temperatura nikoli ne spusti pod pet stopinj Celzija, voda v Zelencih nikoli ne zmrzne – niti pozimi.

Zelenci
PROFIMEDIA

Kranjska Gora

Kranjska Gora poseduje “vso lepoto, ki bi jo od pričakovali od alpske vasice”. CNN obisk svetuje tako pozimi, ko lahko smučate, kot tudi poleti, ko lahko gorske poti raziščete peš ali s kolesom. Downhill kolesarjenje je v Kranjski Gori tako priljubljeno, da gondola kolesarje vozi tudi poleti. Če ste že v bližini, pa si morate ogledati tudi Planico in se – če ste dovolj pogumni – spustiti po najbolj strmem ziplinu na svetu.

Kranjska Gora
PROFIMEDIA

Dolina reke Soče

Sočo CNN imenuje za eno najbolj čudovitih rek v Evropi, njene vode ne opeva le zaradi neverjetne čistoče, temveč tudi kot zelo primerno za kajakaše in raftingaše. V dolini so nekateri najlepši slovenski slapovi, kot sta Boka in Kozjak. Navdušencem nad zgodovino CNN predlaga tudi ogled ostankov soške fronte.

Soča
PROFIMEDIA

Triglav

Kot zadnjo postojanko na poti Juliana in izziv za vse pohodnike in plezalce pa CNN izpostavlja Triglav. Za vzpon na 2864-metrov visoko goro priporočajo dvodnevni izlet in najem vodiča. Če boste raziskali več postojank Juliane, lahko do Triglava dostopate tudi z Bohinjskega ali Blejskega jezera.

Aljažev stolp na Triglavu
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje