Čudovit posnetek srečanja z rozetastim risom v bližini Snežnika (VIDEO)

Slovenija 15. Dec 202319:08 0 komentarjev
Ris
Foto: Posnetek zaslona/Vinko Iskra/LIFE Lynx/FACEBOOK

Na Facebookovi strani projekta LIFE Lynx so objavili posnetek risa, ki teče po zasneženem gozdu v bližini Snežnika. Ris na posnetku ima rozetast vzorec kožuha in bi zato lahko bil potomec preseljenega risa Katalina, ki ima teritorij nedaleč stran od Snežnika.

Projektna ekipa LIFE Lynx je na družbenem omrežju Facebook delila čudovito srečanje z risom, ki ga je posnel avtor Vinko Iskra. Kot so zapisali v objavi, ima ris na posnetku rozetast vzorec kožuha in bi zato lahko bil potomec preseljenega risa Katalina, ki ima teritorij nedaleč stran od Snežnika. “V Sloveniji, pred doselitvami risov v okviru projekta LIFE Lynx, nismo zaznavali risov z rozetastim vzorcem,” so poudarili.

Kot so še dodali, so v lanski sezoni v Katalinovem teritoriju s foto-pastmi posneli dve samici z mladiči, ti pa so imeli rozetast vzorec kožuha. “Mladiči, rojeni 2022, so zdaj v fazi vzpostavljanja svojega teritorija, in ris na posnetku bi lahko svojo srečo iskal v Snežniških gozdovih. Tam sicer zadnja leta ne zaznavamo stalnih teritorialnih risjih parov, kar pomeni, da je prostora za rise tam verjetno še dovolj,” so še zapisali in hkrati dodali, da takšni posnetki močno pripomorejo k poznavanju stanja naše risje populacije, zato se zahvaljujejo vsem, ki jih delijo z njimi.

Glavni cilj projekta LIFE Lynx je reševanje Dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa pred izumrtjem ter njena dolgoročna ohranitev. Pred začetkom projekta je bila populacija izredno majhna, izolirana, njeni osebki pa so bili med sabo zelo sorodni. Stopnjo sorodnosti je bilo tako potrebno znižati, in sicer z doselitvijo zdravih osebkov iz druge, neogrožene populacije.

Vir: spletna stran LIFE LYNX

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!