Čustveni nagovor voditeljice Tednika (VIDEO)

Slovenija 20. Jun 202215:09 > 15:43

"RTV je vsem nam, ki tukaj ustvarjamo, zelo drag in ljub in včasih smo s ponosom delali tukaj. Mislim, da vsi doživljamo veliko stisko že pri vhodu v to stavbo, ker nikoli ne vemo, kaj nas tisti dan čaka," je v čustvenem nagovoru med stavko na RTV Slovenija povedala voditeljica in urednica oddaje Tednik Jelena Aščić.

Na RTV Slovenija se danes nadaljuje stavka zaposlenih, ki se je začela 23. maja. Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) namreč ni zadovoljna s pogajanji o stavkovnih zahtevah, med katerimi je tudi novinarska avtonomija.

Kljub obljubam, da zaradi stavke programska shema ne bo okrnjena, pa današnje oddaje Tednik ni na sporedu. V oddaji naj bi novinarji predstavili razmere na javni radioteleviziji, vendar bo v tistem terminu na sporedu ponovitev dokumentarne oddaje o bančni luknji. Voditeljica in urednica oddaje Tednik Jelena Aščić je ob tem na Facebooku zapisala, da pojasnila in razloga za umik niso dobili. Dodala je, da so v uredništvu “popolnoma šokirani” in da ne razumejo, zakaj “pet že pripravljenih prispevkov o pomenu javne RTV in političnih pritiskih ne sme biti objavljenih”.

Danes je Aščić nastopila tudi na protestu pred stavbo javne televizije. Kot je dejala, se počuti, kot da govori na pogrebu nekoga njej zelo dragega in ljubega. “In vsi veste, kakšen je ta občutek,” je dodala.

“RTV je vsem nam, ki tukaj ustvarjamo, zelo drag in ljub in včasih smo s ponosom delali tukaj. Zdaj mislim, da vsi doživljamo veliko stisko že pri vhodu v to stavbo, ker nikoli ne vemo, kaj nas tisti dan čaka. Ampak verjamem in upam, glede na odziv javnosti, glede na to, kako velik del javnosti nas podpira, kako je naš kolektiv enoten, da to ni pogreb, ampak da nam bo uspelo rešiti to, kar javna televizija predstavlja. Da nam bo uspelo rešiti strokovnost, dobre kadre, dobre oddaje, ker je pravica in resnica na naši strani, in da temačna stran ne bo zmagala,” je še povedala urednica in voditeljica Tednika.

Govor Jelene Aščić si oglejte v zgornjem videoposnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.