“Ta vlada je v treh mesecih naredila, česar prejšnja ni storila v dveh letih”

Slovenija 13. Sep 202213:50 23 komentarjev
Aleksander Jevšek
Bor Slana/Bobo

Evropska komisija je v ponedeljek potrdila partnerski sporazum, ki Sloveniji odpira pot do 3,26 milijarde evropskega denarja iz kohezijske politike za obdobje 2021–2027. Da bi se izognili izgubi pol milijarde evropskih kohezijskih evrov, če do konca leta ne bo potrjen program za izvajanje kohezijske politike za obdobje 2021–2027, pa v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko sedaj intenzivno pripravljajo ta dokument. Ob tem je minister Aleksander Jevšek zelo kritičen do prejšnjega vodstva vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Včeraj je Evropska komisija uradno potrdila partnerski sporazum za obdobje 2021–2027. “Gre za pomemben strateški dokument, ki Sloveniji omogoča dostop do 3,26 milijarde evrov evropskega denarja. Tako bomo v naslednji finančni perspektivi skupaj z integralnimi sredstvi lahko črpali dobrih 4,5 milijarde evrov evropskega denarja,” je poudaril minister brez resorja, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Aleksander Jevšek. Sporazum naj bi z evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreira formalno podpisal ob njenem obisku v Sloveniji konec septembra. Tedaj je predvideno tudi srečanje komisarke Ferreira s premierjem Robertom Golobom.

Kot je poudaril Jevšek, pa v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) intenzivno pripravljajo drugi pomembni dokument za črpanje evropskega kohezijskega denarja, to je program za izvajanje kohezijske politike za obdobje 2021–2027. Po njegovih navedbah so partnerji pri pripravi tega dokumenta tako regionalne razvojne agencije kot regionalni akterji na področju gospodarstva, ministrstva, vzhodna in zahodna kohezijska regija, kar se odraža tudi na njegovi vsebini. V programu so v ospredju zeleno, digitalno in krožno gospodarstvo ter mobilnost. “Prejšnji teden so bili na obisku predstavniki Evropske komisije in dogovorili smo se, da bo program okvirno potrjen do konca oktobra oziroma na začetku novembra. To posledično pomeni, da se bomo izognili izgubi pol milijarde evrov iz prve in druge tranše v novi finančni perspektivi, kar je za Slovenijo zelo pomembno,” je izpostavil Jevšek.

Ob tem je bil kritičen do prejšnjega vodstva SVRK oziroma do prejšnje vlade. “Ta vlada je v treh mesecih naredila, česar prejšnja ni storila v dveh letih,” je poudaril Jevšek. Kot je dodal, ob nastopu sedanje vlade ni bilo niti partnerskega sporazuma, prav tako ni bila dorečena višina prenosa sredstev s socialnega sklada na regionalni razvoj, kaj šele, da bi tekli potrebni pogovori o programu. Vladno službo za kohezijo je po Jevškovih navedbah v dveh letih ministrovanja Zvoneta Černača zapustilo kar 50 oziroma četrtina zaposlenih.

Izpostavil je še, da so se v času Golobove vlade dogovorili za prenos 8,5 odstotka sredstev iz evropskega socialnega sklada na sklad za regionalni razvoj, kar pomeni, da bo za regionalni razvoj v primerjavi s prejšnjo finančno perspektivo namenjeno 350 milijonov evrov več denarja, za občine pa 35 milijonov evrov več. Z izpostavitvijo teh podatkov se je Jevšek, kot je dejal, odzval tudi na navedbe bivše državne sekretarke v službi vlade za kohezijo Monike Kirbiš Rojs, da je nova vlada predvidena evropska sredstva za občine precej znižala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje