Dan Juvan naj bi postal državni sekretar, Milan Jakopovič pa poslanec Levice

Slovenija 30. Maj 202211:39 > 12:10 1 komentar
Dan Juvan in Milan Jakopovič
Dan Juvan in Milan Jakopovič (Vir: Levica/FACEBOOK)

Ker bosta Luka Mesec in Asta Vrečko postala ministra, Danu Juvanu pa se obeta mesto državnega sekretarja na ministrstvu za delo, naj bi v poslanske klopi Levice sedel humanitarec in ustanovitelj društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič.

V vlado se seli pet poslancev. Roberta Goloba, ki ga je državni zbor prejšnji teden potrdili za premierja, bo v poslanskih klopeh nadomestil župan Borovnice Bojan Čebela. Poslanci naj bi Čebeli mandat potrdili na sredini seji, in sicer še pred glasovanjem o novi vladi.

Mateja Arčona, ki je bil tako kot Golob na aprilskih volitvah izvoljen na listi Gibanja Svoboda, bi po imenovanju za ministra brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu v državnem zboru nasledil Danijel Bešič Loredan. Ker pa bo Bešič Loredan prevzel vodenje ministrstva za zdravje, bo v poslanske klopi sedel nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.  Predsednico SD Tanjo Fajon, ki bo postala ministrica za zunanje in evropske zadeve, bo v parlamentu nadomestil igralec in voditelj Jonas Žnidaršič. Namesto bodočega gospodarskega ministra Matjaža Hana pa se bo v parlament vrnil Soniboj Knežak, ki je bil poslanec SD že v prejšnjem sklicu državnega zbora.

Daljša “nadomestna zgodba” se napoveduje v Levici. Koordinatorju stranke Luki Mescu – ta bo najprej prevzel vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, po sprejetju novega zakon o vladi pa bo postal minister za solidarno prihodnost – bi sicer v parlamentu sledila njegova namestnica pri koordiniranju stranke Asta Vrečko. A bo tudi ona vstopila v vlado – vodila bo resor za kulturo. Po rezultatu jima je v volilni enoti Ljubljana Center na listi Levice sledil Dan Juvan, ki pa se mu po naših informacijah obeta mesto državnega sekretarja na ministrstvu za delo. Tako naj bi poslanec Levice postal Milan Jakopovič. Ta je zadnjih 25 let zaposlen v CUDV Draga, kjer dela z mladostniki in odraslimi z motnjami v duševnem razvoju. Jakopovič je ustanovitelj in predsednik dobrodelnega društva Petka za nasmeh. Za svoja prizadevanja pri sistemski odpravi revščine otrok je leta 2016 prejel naziv Delova osebnost leta.