Golob: V sredo bo znana ministrska ekipa

Slovenija 06. Maj 202208:27 > 20:58 9 komentarjev

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec so nadaljevali s koalicijskimi pogajanji. Golob je po današnjih koalicijskih pogajanjih dejal, da bo okrepil resorje. Stranki SD naj bi sicer pripadla štiri ministrstva, Levici pa tri. Predsednici SD Tanji Fajon se obeta vodenje zunanjega ministrstva, koordinator Levice Luka Mesec pa bi utegnil prevzeti resor za delo in socialo, v katerega naj bi po nekaterih navedbah vključili še stanovanjsko politiko in morda celo dolgotrajno oskrbo. Potek koalicijskih pogajanj so prvaki trojice najverjetnejših prihodnjih vladnih strank predstavili v skupni izjavi za medije.

Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je povedal, da so dosegli dogovor: “Resorje smo si razdelili. Ponovno se dobimo v sredo, takrat bomo imeli celotno ministrsko ekipo znano.” Po njegovih besedah bo nova vlada imela štiri okrepljene resorje. “Smo v izredni situaciji, zato želimo ojačati državo in javne uprave na odzive v prihodnje, zato bomo okrepili štiri resorje, in sicer na področju podnebne politike, digitalizacije, medgeneracijske solidarnosti in regionalnega razvoja,” je poudaril Golob in ocenil, da je napredek pogajanj zelo dober in da bomo 3. junija že imeli novo vlado.

Na vprašanje, kaj pomeni “ojačanje” resorjev, je Golob odgovoril, da bo več znano v sredo. “Če na teh področjih do zdaj nismo imeli ministrstev z resorjem, na primer na digitalizaciji, bomo v prihodnje ta del spremenili. Ne želimo delovati le horizontalno, ampak dejansko skozi resorje,” je dejal. Iz njegovih besed je mogoče sklepati, da bosta vladna služba za digitalno preobrazbo in vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, na čelu katerih sta ministra brez resorja, preoblikovali v ministrstvi.

Dejal je še, da so v Gibanju Svoboda že opravili pogovore o sodelovanju s strankama LMŠ in SAB, ki se jima ni uspelo uvrstiti v parlament. Dokončnega dogovora še ni, stranki tudi nista prisotni v koalicijskih pogajanjih, je dejal Golob. Vsi morebitni kadri LMŠ in SAB pa bi pripadali kvoti Gibanja Svoboda.

Tudi predsednica stranke SD Tanja Fajon je z nadaljevanjem pogajanj zadovoljna. Za strankami so naporni pogovori, a “atmosfera v pogovorih je dobra, tudi ko pridemo do kakšne ovire, jo z dobro voljo razrešimo. Predvsem pa z ambicijo, da Sloveniji želimo res boljše, da smo se zavezali državljankam in državljanom, da bomo zelo hitro sestavili hitro in močno vlado, držimo se te časovnice, kar je precej zahtevno za vse stranke,” je dejala Fajon. Kot je dodala, se zaveda, da so pred njimi veliki izzivi, ki jih bodo morali naslavljati.

Tudi koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da razgovori potekajo gladko in ob tem opozoril na nakup boxerjev, ki jih kupuje odhajajoča vlada. “O tem se bodoča koalicija strinja, da obstoječa oblast Janeza Janše in Mateja Tonina nima nikakšnega mandata, da te nakupe opravi, da podpisuje kakršnekoli pogodbe ali da daje kakršne koli zaveze Natu,” je dejal Mesec.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so se prvič sestali v torek, ko so govorili zlasti o časovnici oblikovanja nove koalicije, nato pa so potekala pogajanja na ravni strokovnih skupin o vsebini koalicijske pogodbe. Vsi trije prvaki strank so na začetku tedna zatrjevali, da težav pri pogajanjih ne vidijo.

Kdo bo v novem sklicu parlamenta vodil poslanske skupine?
Po informacijah N1 bo v novem sklicu parlamenta poslansko skupino SD začasno vodil Matjaž Han, poslansko skupino SDS bo začasno vodil Danijel Krivec, poslansko skupino Levica pa Matej Vatovec. Poslansko skupino NSi bo začasno vodil Jožef Horvat, poslansko skupino Gibanja Svoboda pa Robert Golob.

Po zadnjih podatkih naj bi stranki SD pripadli štirje resorji, Levici pa eden manj. Kot je znano, naj bi Fajon zasedla mesto ministrice za zunanje zadeve, ki mu želi v imenu dodati še evropske zadeve. Vendar pa naši sogovorniki iz Gibanja Svoboda dvomijo, da bo prišlo do spremembe imena zunanjega ministrstva. Iz sredinega intervjuja za N1 z Luko Mescem pa je mogoče sklepati, da bo postal minister za delo, socialne zadeve in stanovanjsko politiko. V ta resor naj bi po nekaterih navedbah vključili tudi dolgotrajno oskrbo. To bi lahko nakazovalo, da bi utegnil Mesec prevzeti enega od okrepljenih resorjev, ki ga je napovedal Golob. Kot je znano, si Levica želi voditi še ministrstvo za kulturo, na čelo katerega naj bi stopila Asta Vrečko, kot možno izbiro pa navajajo tudi ministrstvo za šolstvo.

V SD je bilo mogoče včeraj slišati, da jim bo poleg vodenja zunanjega ministrstva pripadlo še mesto ministra za gospodarstvo. Kot je znano, je njihov adut za to funkcijo Milan M. Cvikl.  Tretji resor, ki naj bi prišel v roke Socialnih demokratov, je pravosodno ministrstvo. O tem, kdo naj bi ga vodil, so se v stranki v preteklih dneh pojavile razprtije, saj naj bi del poslanske skupine nasprotoval, da to mesto zasede podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan. Kot možna kandidata za vodenje pravosodnega resorja se sicer pojavljata še druga podpredsednica stranke Andreja Katič, ki je to ministrstvo pred leti že vodila, in nekdanji državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Gregor Strojin. Na vprašanje, ali bi  na omenjenem mestu želela Katič ali Švarc Pipan, je Fajon po včerajšnji seji predsedstva SD odgovorila, da sta zanjo “obe dobri kandidatki, prav tako pa še kdo drug”.

Najverjetnejši mandatar Robert Golob je sicer po torkovih pogajanjih povedal, da so si v Gibanju Svoboda, SD in Levici za cilj postavili, da bodo vladali dva mandata. “Če želimo resno nasloviti razvojne izzive države, moramo gledati dlje od enega mandata,” je dejal. Golob je še napovedal, da bodo pri sestavljanju vlade skušali ujeti 3. junij, koalicijsko pogodbo pa uskladiti in parafirati do 13. maja, ko naj bi se novoizvoljeni poslanci sestali na ustanovni seji državnega zbora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.